Ieder jaar veranderen de bedragen aan alimentatie die in een convenant of ouderschapsplan zijn vastgesteld. De bedragen worden veranderd met een vastgesteld percentage. Dit heet het indexeren van alimentatie.

Indexeren van alimentatie

De grondslag voor het jaarlijks laten stijgen van de alimentatiebedragen is vastgelegd in de wet in artikel 402-a Boek 1 BW. De overheid stelt het percentage waarmee de alimentatiebedragen worden verhoogd vast. Dat gebeurt jaarlijks rond november, en de indexering gaat dan in vanaf 1 januari van het nieuwe jaar.

Het percentage waarmee de alimentatiebedragen worden aangepast hangt af van de berekende gemiddelde jaarlijkse stijging of daling van lonen. De vastgestelde verhoging wordt bekend gemaakt in de Staatscourant.

Indexering alimentatie 2020

Het indexering percentage alimentatie voor het jaar 2020 is vastgesteld op 2,5%. Deze indexering is verplicht en geldt zowel voor de kinder- als partneralimentatie. Slechts in uitzonderlijke gevallen mag worden afgeweken, dit moet dan door de rechter bepaald zijn.

De uitvoering van de indexering doen jullie zelf. De 2,5%-indexering tel je bij het huidige alimentatiebedrag op. Dit geldt dus zowel voor de betaling van de ene partner aan de ander, als voor de betaling van de ene ouder aan de ander, als voor de storting naar de kinderrekening.

Indien gewenst is voor het berekenen van het nieuwe alimentatiebedrag een hulpmiddel beschikbaar op de website van het LBIO.

Vragen over indexeren?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over kinder- of partneralimentatie? Of over de indexering ervan? Neem gerust contact op. Ook voor het opstellen van een nieuwe alimentatieberekening of het bespreken van aanpassingen is mogelijk. We helpen jullie graag verder!

Lees meer

Alimentatieberekening

Een alimentatie afspraak is vaak lang geldig kan niet zomaar tussentijds worden aangepast. Het is van belang dat jullie allebei goed begrijpen hoe een alimentatiebereking werkt. En bovenal: dat jullie allebei de gemaakte afspraken over de alimentatie als eerlijk en realistisch ervaren.

Ouderverstoting

Wat is ouderverstoting en hoe vaak komt het voor? Wat zijn de gevolgen? Voor ouder en ook voor het kind ?

Snel scheiden

Veel mensen willen snel scheiden. Hoe lang duurt een scheiding? Wat zijn voor- en nadelen van snel scheiden?