Ieder jaar veranderen de bedragen aan alimentatie die in een convenant of ouderschapsplan zijn vastgesteld. De bedragen worden veranderd met een vastgesteld percentage. Dit heet het indexeren van alimentatie.

Indexeren van alimentatie

De grondslag voor het jaarlijks laten stijgen van de alimentatiebedragen is vastgelegd in de wet in artikel 402-a Boek 1 BW. De overheid stelt het percentage waarmee de alimentatiebedragen worden verhoogd vast. Dat gebeurt jaarlijks rond november, en de indexering gaat dan in vanaf 1 januari van het nieuwe jaar.

Het percentage waarmee de alimentatiebedragen worden aangepast hangt af van de berekende gemiddelde jaarlijkse stijging of daling van lonen. De vastgestelde verhoging wordt bekend gemaakt in de Staatscourant.

Indexering alimentatie 2020

Het indexering percentage alimentatie voor het jaar 2020 is vastgesteld op 2,5%. Deze indexering is verplicht en geldt zowel voor de kinder- als partneralimentatie. Slechts in uitzonderlijke gevallen mag worden afgeweken, dit moet dan door de rechter bepaald zijn.

De uitvoering van de indexering doen jullie zelf. De 2,5%-indexering tel je bij het huidige alimentatiebedrag op. Dit geldt dus zowel voor de betaling van de ene partner aan de ander, als voor de betaling van de ene ouder aan de ander, als voor de storting naar de kinderrekening.

Indien gewenst is voor het berekenen van het nieuwe alimentatiebedrag een hulpmiddel beschikbaar op de website van het LBIO.

Vragen over indexeren?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over kinder- of partneralimentatie? Of over de indexering ervan? Neem gerust contact op. Ook voor het opstellen van een nieuwe alimentatieberekening of het bespreken van aanpassingen is mogelijk. We helpen jullie graag verder!

Lees meer

Indexatie alimentatie 2024

Per januari 2024 worden onderhoudsbijdragen verhoogd met 6,2%. De indexatie alimentatie is in jaren niet zo hoog geweest.

Indexatie alimentatie 2023

De indexatie alimentatie 2023 is vastgesteld op 3,4%. Wat betekent dat precies?

Verschil geregistreerd partnerschap & samenlevingscontract

Stellen die niet willen trouwen maar wel zaken formeel willen vastleggen, kunnen kiezen voor (geregistreerd) partnerschap of een samenlevingscontract. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?