Voor het ouderschapsplan zijn er vele zaken waaraan gedacht moet of mag worden. Naast de praktische vakjes aankruisen komt er natuurlijk veel meer bij kijken, wat samenhangt met de leeftijd en het karakter van het kind. Daarbij geldt natuurlijk ook wat voor jullie praktisch en logistiek haalbaar is. Hoewel ieder kind anders is, maakt ieder kind vanaf jonge leeftijd ‘hechting’ door, wat goed is om rekening mee te houden tijdens het opstellen van een ouderschapsplan. Wat is hechting eigenlijk?
Wat is hechting
Hechting is een belangrijk proces wat kinderen doormaken. Het heeft te maken met het kunnen ‘hechten’ aan de verzorgers, primaire verzorgers, zoals veelal de ouders. Het ontstaat bij ieder kind van nature, het is de aangeboren neiging van het kind om steun te zoeken die iemand sterker is en het kind kan helpen en beschermen. Als dit proces goed verloopt hebben kinderen ‘veilige hechtingsrelaties opgebouwd’ of zijn ‘veilig gehecht’ , hoe kinderen gehecht zijn heeft grote invloed voor hun sociaalemotionele ontwikkeling op latere leeftijd. Veilig gehechte kinderen kunnen beter met hun emoties omgaan en hebben betere sociale vaardigheden.
Wanneer ontstaat hechting
Het aangaan van hechtingsrelaties begint als kinderen nog baby zijn. Hoewel het voor het kind in de eerste levensmaanden niet veel uitmaakt wie hem/haar zal verzorgen, maakt het sterk uit hoe hij/zij verzorgd wordt. Deze periode is belangrijk voor de latere gehechtheidsrelatie. Vanaf ongeveer zes maanden gaat de baby een voorkeur krijgen voor één of beide ouders of een ouderfiguur. Velen herkennen deze periode als ‘eenkennigheid’ bij de baby. De baby wil graag bij de vertrouwde ouderfiguur zijn en weinig weten van onbekende mensen. Rond de eerste verjaardag van het kind zijn de eerste gehechtheidsrelaties ontstaan, het kind wil het liefst bij bepaalde mensen (ouders of ouderfiguren vaak) in de buurt zijn.
Hoe ziet (veilige) hechting eruit
Hechting kun je zien als kinderen contact zoeken met een ouder als ze bijvoorbeeld bang, ziek, onzeker of verdrietig zijn. Het kind laat dan in het gedrag zien dat het naar de ‘veilige basis’ wil die ouder(s) bieden. Vanuit deze veilige basis durven ze ook allerlei dingen te ontdekken en dus naartoe te vluchten als het nodig is. Een spelend kind zal regelmatig even naar de ouder(s) teruggaan, voor bijvoorbeeld steun of even contact, of zoekt even oogcontact, om vervolgens weer te (durven) spelen. Een kind blijft ook graag dichtbij deze ‘hechtingsfiguur’ als hij/zij bang is en strekt bijvoorbeeld de armen uit als hij/zij gevallen is.
Hechting en scheiding
Er zijn vele zaken die van invloed kunnen zijn op de hechting van kinderen. Rondom een scheiding kunnen er voor de kinderen ook veel zaken spelen waar rekening mee gehouden dient te worden. Het wil niet zeggen dat een echtscheiding perse slecht zal zijn voor kinderen, als ouders veel ruzie hebben heeft dit ook veel invloed.
Ook de leeftijden (en natuurlijk het karakter van het kind) zijn van belang om keuzes te maken hoe zaken het beste aan te pakken in jullie situatie. Hechting speelt een rol om mee te nemen als er keuzes gemaakt moeten worden in de omgangsregeling. Zo is het voor een jong kind belangrijk de (fysieke) aanwezigheid van de ‘gehechtheidsfiguur’ te ervaren, (langdurige) scheidingen van deze figuur veroorzaken dan ook angst en verdriet. Zo rond de vier, vijf jaar kunnen ze korte scheidingen wat beter overzien. Vanaf deze leeftijd zijn wisselingen met bijvoorbeeld een omgangsregeling beter begrijpelijk voor het kind, als het wel overzichtelijk en voorspelbaar blijft.
Ook is het voor een kind prettig als er tijdens het verblijf bij één van de ouders, wel contact mogelijk blijft met de andere ouder, zoals per telefoon.
Voor het ouderschapsplan wat bij jullie en jullie kinderen het beste aansluit, denkt Wender Mediation graag met jullie mee.