De periode waarin je weet dat je uit elkaar gaat, maar waarin dat nog niet geregeld is terwijl je nog wel bij elkaar woont, kan erg verwarrend en zwaar zijn. Veel mensen willen daarom snel scheiden. Hoe lang duurt het om te scheiden? Wat zijn voor- en nadelen van snel scheiden?

Snel scheiden

Scheiden doe je niet alleen. Je hebt samen veel te bespreken en te besluiten. Dat lukt beter als geen van tweeën het idee krijgt opgejaagd te worden. Ook is het belangrijk elkaar voldoende tijd te gunnen om de eerste stap te zetten.

Aan de andere kant is geen van tweeën erbij gebaat als de scheiding heel lang gaat duren. Daar wordt het voor niemand beter van.  Bespreek daarom met elkaar en met de mediator welk tempo jullie aan willen houden en benoem het als je bemerkt dat het je te snel of te langzaam gaat.

Weken? Maanden? Jaren?

Iedere echtscheiding is weer anders. Dat heeft enerzijds te maken met de wat er geregeld moet worden, en anderzijds met hoe dat geregeld kan worden. En het hoe hangt af van de mensen om wie het gaat en van wat zij nodig hebben om de scheiding samen af te wikkelen.

Heel gemiddeld genomen duurt een scheiding enkele maanden. Het kan sneller, maar het kan ook heel veel langer duren. Een deel van de tijd die de scheiding nodig heeft is niet beïnvloedbaar. En dat is de termijn die de rechtbankprocedure in beslag neemt. Daarna zal de echtscheidingsbeschikking bij de gemeente worden ingeschreven, hier is ook wat tijd mee gemoeid. Gemiddeld genomen duurt de periode van rechtbank en inschrijving ongeveer 6 weken.

Voor dat jullie stukken door de rechter kunnen worden beoordeeld komen jullie eerst op alle punten tot afspraken. De hoeveelheid tijd hiervoor nodig is blijft vooraf lastig voorspelbaar. Hoeveel gesprekken hebben jullie nodig? Wat moet er allemaal besproken worden? Hoe makkelijk komen jullie tot overeenstemming? Hoeveel tijd zit er tussen de gesprekken? Soms zijn alle punten binnen enkele weken opgelost, soms duurt dit langer.

De periode van gesprekken en de periode van de rechtbank en inschrijving komt gezamenlijk gemiddeld genomen uit op zo’n 3 tot 4 maanden. Belangrijker dan snel scheiden is, dat het niet alleen snel, maar vooral ook goed geregeld wordt. Zodat jullie niet na de scheiding door allerlei vergeten zaken opnieuw met elkaar om tafel moeten.

Hoe snel scheiden?

Snel scheiden is nooit onze doelstelling. Maar bij Wender Mediation zorgen we er altijd voor dat een scheiding niet langer duurt dan nodig. Door een uitgedachte werkwijze en een helder stappenplan helpen we jullie vlot en transparant langs alle onderdelen. Waarna jullie allebei weer verder kunnen. Ook eens kennismaken? Neem contact op, dan geven we door welke gegevens jullie vast kunnen meenemen om desgewenst direct voor jullie aan de slag te gaan.

Lees meer

Kinderbijslag na scheiding

In een ouderschapsplan worden veel zaken afgesproken rondom de scheiding, ook financieel. Hoe zit dat met kinderbijslag? 

Scheiden met huisdieren

Als jullie gaan scheiden met mediation, wat kunnen jullie dan doen ter voorbereiding op de mediation? Hier volgen enkele tips.

Alimentatie 18+

Vanaf 18 jaar verandert de alimentatie-afspraak, hoe? Ouders hebben 'onderhoudsplicht' tot in principe 21 jaar, soms nog langer.