Bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap kiezen mensen er vaak voor dezelfde achternaam te voeren. Maar wat als de relatie strandt? Moet je je naam veranderen na scheiding?

Naam veranderen na scheiding

Naamgebruik

Door het huwelijk of door het geregistreerd partnerschap is niet de officiële achternaam veranderd, deze blijft dezelfde als in de geboorteakte is vermeld. Zo blijft op alle officiële documenten (paspoort, ID-kaart, rijbewijs, etc) altijd de eigen achternaam staan. Afhankelijk van de keuze in naamgebruik wordt de naam aangevuld met die van de partner. De naamskeuze wordt vastgelegd in de BRP (Basis Registratie Personen).

Naamgebruik veranderen

Bij een scheiding is het een vrije keuze om het naamgebruik te veranderen. Redenen om het wel te doen zijn vaak dat het op enig moment niet meer gepast voelt om de naam van de ex-partner te dragen. Redenen om het naamgebruik juist onveranderd te laten kunnen bijvoorbeeld zijn dat het als prettig wordt ervaren om dezelfde achternaam als de kinderen te dragen, of dat een carrière onder die achternaam is opgebouwd.

indexatie alimentatie staatscourant

Hoe werkt naamswijziging na scheiding?

Het veranderen van de naam gaat door de wijziging door te geven aan de Basis Registratie Personen in de eigen gemeente. Dat kan direct na de scheiding, maar mag ook op een later moment.

Moet je je naam veranderen na de scheiding?

Nee, dat moet niet. Na de echtscheiding of na ontbinding van het geregistreerd partnerschap mag de achternaam van de ex-partner gewoon gebruikt blijven worden. Hier is geen toestemming voor nodig van de ex-partner en de ex-partners kunnen dat elkaar in principe ook niet verbieden. Dat zou alleen kunnen als daar een “gegronde reden” voor kan worden aangetoond bij de rechtbank.

Bij het aangaan van een nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap is het gebruik van de familienaam van ex-echtgenoot niet meer toegestaan.

Antwoorden op scheidingsvragen

Meer vragen over uit elkaar gaan of over mediation? Neem contact op!

Lees meer

Scheiden op toevoeging

Om een goed beeld te krijgen van de kosten van scheiden is het van belang na te gaan of er recht is op subsidie op scheiden voor (een van ) jullie.

Fiscaliteiten

Hoewel het misschien niet het eerste is waar jullie aan denken heeft het beëindigen van de relatie ook fiscaal gezien allerlei gevolgen.

Eigen woning bij uit elkaar gaan

Als je uit elkaar gaat en samen eigenaar bent van een eigen woning is het van groot belang om goed geïnformeerd te worden over de mogelijkheden die er met de eigen woning bij scheiding zijn.