Eline  (gefingeerde naam) is 26 jaar en haar ouders waren gescheiden toen zij 8 jaar was. Hieronder haar ervaringsverhaal en adviezen aan de hand van vier vragen.

Kun je wat vertellen over de reden waarom je ouders uit elkaar gingen?

Eline: “Mijn ouders waren na 12 jaar niet meer zo blij en gelukkig met elkaar en zij werden uiteindelijk allebei verliefd op een ander. Toen zijn ze gaan scheiden en allebei verder gegaan met een andere partner.”

Hoe kijk je jaren later terug op die situatie, als volwassene?

Eline: “Ik denk dat het een goede keuze is geweest om te gaan scheiden, wat ik me kan herinneren van vroeger is dat ze nooit erg lief waren tegen elkaar en er was vaak ruzie. Nu zijn ze beide gelukkig en kunnen ze ook weer normaal (en soms zelf lief) doen tegen elkaar op verjaardagen bijvoorbeeld.”

Verliefdheid is hartstikke leuk, maar vergeet je kinderen niet

Op welke manier denk je dat het invloed op je/jullie heeft gehad?

Eline: “Voor de scheiding hadden we het thuis best goed, geld was er niet tekort. Na de scheiding kreeg ik kleren van klasgenootjes en vrienden van mijn ouders, dit vond ik verschrikkelijk. Vroeger ging ik met mijn moeder naar wat duurdere zaken en mocht ik uitzoeken wat ik wilde. Deze overgang vond ik niet leuk. Daarnaast kreeg ik er twee stiefzussen bij die uit een totaal andere omgeving kwamen dan dat wij kwamen, dus dat zorgde voor veel onrust.

Ik heb door deze situatie wel geleerd hoe je met weinig geld toch kunt rondkomen. Wat ik ook heb meegenomen is dat eeuwige liefde niet bestaat, althans niet voor iedereen. Mijn ouders zijn destijds getrouwd met het idee dat ze oud zouden worden met elkaar, dat stralen ze ook uit op hun trouwfoto’s. Toen ze in een nieuwe levensfase kwamen bleek dit toch niet zo te zijn, zijn zijn nu in een andere levensfase gelukkig met een nieuwe partner. Ik denk dat je niet bij elkaar hoeft te blijven voor de kinderen, want die doe je er geen plezier mee. Wij als kind merkten dat zij samen ongelukkig waren, maar apart zijn ze veel beter af.”

Conflictscheiding Wender

Wat voor advies zou je ouders willen geven die besluiten te scheiden of al zijn gescheiden?

Eline: “Als je een nieuwe partner vindt, blijf dan zonder partner ook leuke dingen doen met je kind. Dingen die vast waren ook zo blijven doen. Als je elke zaterdag ging zwemmen met je kinderen, blijf dit dan ook doen. Als je nieuwe partner niet van zwemmen houdt, laat hem/haar dan thuis. Verliefdheid is hartstikke leuk, maar vergeet je kinderen niet.

Zeg niet ‘’…dan ga je maar naar je vader/moeder!’’ Het brengt kinderen in een loyaliteitsconflict en dat onthoud je de rest van je leven. Probeer ook niet de leukere ouder te worden, dat alles bij de een wel mag en bij de ander niet. Of grotere cadeaus willen geven op verjaardagen.”

Lees meer

Indexatie alimentatie 2024

Per januari 2024 worden onderhoudsbijdragen verhoogd met 6,2%. De indexatie alimentatie is in jaren niet zo hoog geweest.

Indexatie alimentatie 2023

De indexatie alimentatie 2023 is vastgesteld op 3,4%. Wat betekent dat precies?

Verschil geregistreerd partnerschap & samenlevingscontract

Stellen die niet willen trouwen maar wel zaken formeel willen vastleggen, kunnen kiezen voor (geregistreerd) partnerschap of een samenlevingscontract. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?