Eline  (gefingeerde naam) is 26 jaar en haar ouders waren gescheiden toen zij 8 jaar was. Hieronder haar ervaringsverhaal en adviezen aan de hand van vier vragen.

Kun je wat vertellen over de reden waarom je ouders uit elkaar gingen?

Eline: “Mijn ouders waren na 12 jaar niet meer zo blij en gelukkig met elkaar en zij werden uiteindelijk allebei verliefd op een ander. Toen zijn ze gaan scheiden en allebei verder gegaan met een andere partner.”

Hoe kijk je jaren later terug op die situatie, als volwassene?

Eline: “Ik denk dat het een goede keuze is geweest om te gaan scheiden, wat ik me kan herinneren van vroeger is dat ze nooit erg lief waren tegen elkaar en er was vaak ruzie. Nu zijn ze beide gelukkig en kunnen ze ook weer normaal (en soms zelf lief) doen tegen elkaar op verjaardagen bijvoorbeeld.”

Verliefdheid is hartstikke leuk, maar vergeet je kinderen niet

Op welke manier denk je dat het invloed op je/jullie heeft gehad?

Eline: “Voor de scheiding hadden we het thuis best goed, geld was er niet tekort. Na de scheiding kreeg ik kleren van klasgenootjes en vrienden van mijn ouders, dit vond ik verschrikkelijk. Vroeger ging ik met mijn moeder naar wat duurdere zaken en mocht ik uitzoeken wat ik wilde. Deze overgang vond ik niet leuk. Daarnaast kreeg ik er twee stiefzussen bij die uit een totaal andere omgeving kwamen dan dat wij kwamen, dus dat zorgde voor veel onrust.

Ik heb door deze situatie wel geleerd hoe je met weinig geld toch kunt rondkomen. Wat ik ook heb meegenomen is dat eeuwige liefde niet bestaat, althans niet voor iedereen. Mijn ouders zijn destijds getrouwd met het idee dat ze oud zouden worden met elkaar, dat stralen ze ook uit op hun trouwfoto’s. Toen ze in een nieuwe levensfase kwamen bleek dit toch niet zo te zijn, zijn zijn nu in een andere levensfase gelukkig met een nieuwe partner. Ik denk dat je niet bij elkaar hoeft te blijven voor de kinderen, want die doe je er geen plezier mee. Wij als kind merkten dat zij samen ongelukkig waren, maar apart zijn ze veel beter af.”

Conflictscheiding Wender

Wat voor advies zou je ouders willen geven die besluiten te scheiden of al zijn gescheiden?

Eline: “Als je een nieuwe partner vindt, blijf dan zonder partner ook leuke dingen doen met je kind. Dingen die vast waren ook zo blijven doen. Als je elke zaterdag ging zwemmen met je kinderen, blijf dit dan ook doen. Als je nieuwe partner niet van zwemmen houdt, laat hem/haar dan thuis. Verliefdheid is hartstikke leuk, maar vergeet je kinderen niet.

Zeg niet ‘’…dan ga je maar naar je vader/moeder!’’ Het brengt kinderen in een loyaliteitsconflict en dat onthoud je de rest van je leven. Probeer ook niet de leukere ouder te worden, dat alles bij de een wel mag en bij de ander niet. Of grotere cadeaus willen geven op verjaardagen.”

Lees meer

indexatie alimentatie staatscourant

Woning kopen tijdens of na scheiding?

Een veelgestelde vraag gaat over de het kopen van een nieuwe woning. Kan dit tijdens een scheiding? En wanneer moet je naar de hypotheekadviseur?

Scheiden bij Wender Mediation

Meer scheidingen na de feestdagen, waarom?

Eigenlijk ieder jaar is er na de feestdagen een piek in het aantal echtscheidingen. Dat klinkt voor veel mensen onlogisch, want waarom zou er een verband zijn tussen zoiets ingrijpends als een echtscheiding en het moment in het jaar? Toch wijzen statistieken al meerdere jaren uit dat er meer scheidingen zijn na de feestdagen. Waarom is dat?

kind feest

Verjaardag ouderschapsplan

Een verjaardag is een nationale feestdag vaak voor een kind. Wat spreek je hierover af in een ouderschapsplan?