Als je uit elkaar gaat zijn er veel zaken om te regelen. Een belangrijk onderdeel is de woning. Er zijn veel regels over de woning bij scheiden. Van belang daarbij is of jullie een koopwoning hebben of in een huurwoning wonen. Waar moeten jullie rekening mee houden rond de huurwoning bij uit elkaar gaan? 

Hebben jullie een eigen woning, kijk dan hier voor informatie over de eigen woning bij uit elkaar gaan

Huurwoning bij uit elkaar gaan

Een grote vraag is wie er in de huurwoning mag blijven als jullie uit elkaar gaan. Bij het antwoord hierop spelen verschillende zaken een rol. Zo is het belangrijk hoe jullie hier zelf over denken. Zijn jullie het samen eens wie er in de woning zal blijven en wie de woning zal verlaten?

Naast wat jullie zelf willen spelen ook andere zaken een grote rol. Zijn jullie getrouwd of geregistreerd partners? Dan heb je beiden evenveel recht om in de woning te blijven. Voor stellen die samenwonen kan dat anders liggen. Het huurcontract geeft dan weer wie de huurwoning bij uit elkaar gaan mag blijven bewonen.

Huurcontract

Staat het huurcontract alleen op naam van één van beiden? Dan is alleen die partij de officiële huurder, en mag in principe deze partij in de woning blijven wonen.

Of staat ook de andere partij in het huurcontract genoemd? Bijvoorbeeld omdat jullie de woning samen zijn gaan huren, of omdat de andere partij later als medehuurder is opgenomen? Een mede huurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. In het geval het huurcontract dus op twee namen staat hebben partijen evenveel recht om in de woning te blijven.

Wie blijft in de huurwoning wonen?

Wanneer jullie weten wie er volgens het huurcontract in de woning mag blijven en jullie het daarover met elkaar eens zijn is het verstandig contact met de verhuurder op te nemen. Zo weten jullie zeker dat de verhuurder akkoord gaat, of welke (financiële) voorwaarden de verhuurder aan de achterblijvende alleenhuurder stelt. Daarna kan voor zover nodig de opzegging worden geregeld en eventueel een nieuw huurcontract, of een aanvulling op het bestaande huurcontact, worden opgesteld.

Komen jullie er samen niet uit wie de woning zal gaan verlaten? Dan is dat een onderwerp waarbij de mediator jullie kan helpen om daar samen toch een besluit over te nemen.

Andere punten rond de huurwoning bij uit elkaar gaan

  • Naast het huurcontract is ook de samenlevingsovereenkomst, als die destijds is opgesteld, belangrijk. Hierin kunnen afspraken staan over de wijze waarop met de woning zal worden omgegaan.
  • Het is verstandig altijd contact op te nemen met de verhuurder om na te gaan wat er bij het vertrek van een van de bewoners mag en kan. Dat is namelijk niet altijd bij iedere verhuurder hetzelfde.
  • Daarnaast is het raadzaam voor de partij die de woning verlaat, ervoor te zorgen dat het formeel geregeld is dat er geen aansprakelijkheid meer bestaat voor toekomstige huurtermijnen of schade(s) aan de woning. Het is daarom belangrijk het (mede)huurderschap formeel op te zeggen.

Vragen over de huurwoning en uit elkaar gaan?

Hebben jullie vragen over de huurwoning bij uit elkaar gaan? We helpen jullie graag! Afhankelijk van jullie situatie en van jullie behoefte kunnen wij jullie ondersteunen met de scheiding. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos. Welkom bij Wender Mediation!

Lees meer

Kinderbijslag na scheiding

In een ouderschapsplan worden veel zaken afgesproken rondom de scheiding, ook financieel. Hoe zit dat met kinderbijslag? 

Scheiden met huisdieren

Als jullie gaan scheiden met mediation, wat kunnen jullie dan doen ter voorbereiding op de mediation? Hier volgen enkele tips.

Alimentatie 18+

Vanaf 18 jaar verandert de alimentatie-afspraak, hoe? Ouders hebben 'onderhoudsplicht' tot in principe 21 jaar, soms nog langer.