Scheiden is ingrijpend. Er moet veel geregeld worden in een periode die emotioneel vaak zwaar is. Hoe pak je dat aan? Lees meer over goed scheiden in 3 stappen.

Goed scheiden in 3 stappen

Goed scheiden stap 1: Ga in gesprek

De allereerste stap is om met je partner in gesprek te gaan. Een moeilijke stap waar voor veel mensen een grote drempel ligt. Natuurlijk is het het beste om een partner vanaf het eerste moment te betrekken bij eventuele twijfels over de relatie. Maar ook als dat er niet van gekomen is, en er gevoelsmatig geen andere oplossing meer bestaat dan uit elkaar te gaan, is het gesprek met de partner belangrijk.
Een scheiding gaat jullie allebei aan, en de manier waarop je elkaar hierin betrekt is van grote invloed op de wijze waarop de scheiding geregeld kan worden, en voor jullie omgang en contact met elkaar na de scheiding.

Naast jullie als partners raakt een scheiding ook de kinderen. Het is daarom ook belangrijk om met hen in gesprek te gaan en de kinderen over de scheiding te vertellen.

Goed scheiden stap 2: besluit hoe jullie gaan scheiden

Scheiden kan eigenlijk op 3 manieren. De eerste manier is om het zelf te doen, zonder professionele begeleiding. De tweede manier is begeleiding van een mediator, en de derde wijze is begeleiding van een advocaat.

Elke wijze heeft voor- en nadelen.
Zo is zelf doen de goedkoopste oplossing, maar lopen jullie dan het risico dat zaken vergeten worden of achteraf nadelig uitpakken. Het inzetten van een advocaat heeft als voordeel dat je rechten door een professional worden verdedigd, maar is vaak duur en leidt tot een verharding en vervreemding van elkaar. De begeleiding van een mediator leidt jullie naar gezamenlijke oplossingen, verloopt vlotter en is goedkoper dan scheiden bij een advocaat, maar niet zo snel en goedkoop als zelf doen.

Het is belangrijk dat jullie allebei achter de wijze staan waarop jullie de scheiding gaan regelen. Bij Wender Mediation is een kennismakingsgesprek daarom altijd vrijblijvend en gratis, en bedoeld om te kijken of mediation voor jullie een geschikte manier van scheiden zou zijn.

Goed scheiden 3 stappen

Stap 3: Houd je aan de afspraken

Tijdens de scheiding komen alle aspecten ervan aan de orde. Alle afspraken over de kinderen worden vastgelegd in een ouderschapsplan, en alle andere afspraken (over alimentatie, pensioenen en gezamenlijke schulden en bezittingen) komen in een tweede overeenkomst, het convenant.

In mediation komen uitsluitend afspraken tot stand waar jullie allebei achter staan. Er worden dus geen aan jullie uitkomsten opgelegd, die bepalen jullie zelf.

Om na de scheiding ieder goed je eigen weg in te kunnen slaan is het van belang dat jullie ieder je best zullen doen om die gemaakte afspraken na te komen, of om tijdig in contact te treden als dat niet een keer niet kan lukken. Door zo aan elkaar te laten zien dat jullie voor de ander, en de kinderen, een betrouwbare partij zijn en blijven, weten jullie wat jullie aan elkaar hebben en waar jullie aan toe zijn. Dat maakt dat er een stevige basis ligt en dat beide partijen meer genegen blijven om zich naar elkaar flexibel op te stellen als dat een keer gewenst is.

Goed scheiden in 3 stappen

Meer weten over scheiden en over mediation? Neem gerust contact op! Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

Lees meer

Indexatie alimentatie 2024

Per januari 2024 worden onderhoudsbijdragen verhoogd met 6,2%. De indexatie alimentatie is in jaren niet zo hoog geweest.

Indexatie alimentatie 2023

De indexatie alimentatie 2023 is vastgesteld op 3,4%. Wat betekent dat precies?

Verschil geregistreerd partnerschap & samenlevingscontract

Stellen die niet willen trouwen maar wel zaken formeel willen vastleggen, kunnen kiezen voor (geregistreerd) partnerschap of een samenlevingscontract. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?