Goed uit
elkaar?

is soms de
bakens verzetten.

Blijven
vechten?

of een punt op de
horizon zetten?

Duidelijke
afspraken

als het roer
omgaat.

Schoon schip
maken?

dat doen we
samen.

Voor de
wind

in twee
richtingen.

Een nieuwe
koers?

wel met helder
stappenplan.

Alle schepen achter je verbranden?

of toch in
gesprek?

Bij iedere scheiding komt het onderwerp alimentatie ter sprake. Het is, net als de zorg voor de kinderen, vaak een gevoelig onderwerp. En er bestaat bij veel mensen onduidelijkheid over.
Alimentatie is het verzamelwoord voor de financiële verplichtingen die partijen aangaan om te voorzien in de kosten van levensonderhoud van de kinderen (de kinderalimentatie) en van de (ex-)partner (de partneralimentatie).

Alimentatie bij scheiding

Als jullie zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebben, zijn jullie bij het aangaan ervan o.a. de financiële verplichting aangegaan om de ander bij te staan, ook na het huwelijk of partnerschap. Als jullie samen ouders zijn blijven jullie, ook na de scheiding, samen financieel verantwoordelijk voor de kinderen. Er is zodoende een wettelijke recht en plicht om bij scheiden of  uit elkaar gaan samen vast te stellen welke afspraken over alimentatie jullie met elkaar maken.

Alimentatie betalen

De eerste verplichting is om er samen voor te zorgen dat de kosten voor de kinderen door jullie gezamenlijk blijven worden voldaan. Met andere woorden: jullie bepalen eerst de kinderalimentatie. Als de kinderalimentatie bekend is volgt de tweede verplichting: het bepalen van de partneralimentatie.

Alimentatie Wender Mediation

Alimentatie berekenen

Voor het berekenen van alimentatie bestaan officiële rekenregels. Dit zijn de tremanormen. Wij informeren jullie hoe de alimentatie er voor jullie volgens deze rekenregels uit zou zien en leggen dit helder uit. Want als jullie er samen niet uit zouden komen zou de rechter jullie een alimentatieregeling opleggen die berekend zou zijn op basis van deze tremanormen. De tremanormen geven dus aan wat volgens de algemene normen de bedragen aan kinder- en partneralimentatie zouden zijn. Kort samengevat stellen de tremanormen eerst de behoefte aan alimentatie vast, en berekenen daarna of er draagkracht is om die alimentatie te gaan betalen.

Het is goed om te weten dat jullie niet verplicht zijn om de bedragen uit de berekening aan te houden. Als jullie dat allebei willen mogen jullie andere alimentatieafspraken maken. Jullie mogen zowel bedragen als periodes naar boven maar ook naar beneden bijstellen.
Wij ondersteunen jullie bij het maken van deze financiële afspraken door jullie, naast het inzicht dat de alimentatieberekening volgens de officiële normen brengt, ook inzicht te geven in jullie financiële situatie zoals die na de scheiding zal zijn. Dan zullen immers andere kosten van wonen en leven bestaan, maar ook wellicht (andere) toeslagen van de Belastingdienst van toepassing zijn. Zo komen jullie tot realistische alimentatieafspraken.

Tarieven zijn afhankelijk van:

  • Jullie situatie
  • Keuze uurtarief of vast tarief
  • Recht op subsidie?

Kennismakingsgesprek

  • Vrijblijvend en kosteloos
  • Duidelijkheid over wat mag, kan en moet
  • Verheldering en ondersteuning
    van A tot Z
  • In de buurt en op korte termijn

Voordelen van mediation

Is mediation iets voor jullie?

Wat klanten zeggen:

Fijne samenwerking, erg kundig en snel geregeld.