Als jullie gaan scheiden met mediation, wat kunnen jullie dan doen ter voorbereiding op de mediation? Hier volgen enkele tips.

Scheiden met mediation

Wel of geen voorbereiding?

De allereerste stap in mediation is het vinden van een geschikte mediator. De meeste mediators, ook Wender Mediation, bieden de mogelijkheid van een vrijblijvend kennismakingsgesprek, bedoeld om jullie te informeren over hoe mediation werkt, en ook bedoeld om kennis te maken en te ervaren of er een ‘klik’ is. Het is belangrijk dat jullie allebei een goed gevoel hebben bij de mediator die jullie gaat begeleiden.

Verdere voorbereiding is verder in principe niet nodig. In het kennismakingsgesprek vertelt de mediator jullie over wat er geregeld moet gaan worden, aan de hand van jullie persoonlijke situatie. Toch vinden veel mensen het prettig om niet te wachten tot het eerste contact met de mediator. En dat hoeft ook niet. Want jullie zouden bijvoorbeeld samen al eens kunnen bespreken hoe jullie denken over:

Benodigde gegevens voor scheiden met mediation

Om een scheiding te regelen zijn veel gegevens nodig. Een standaardlijst van de benodigde gegevens voor scheiden met mediation omvat bijvoorbeeld informatie over:

  • jullie relatie (trouwboekje, huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden/samenlevingscontract),
  • over jullie bezittingen en schulden (informatie over huis, hypotheek, inboedel, bankrekeningen, auto’s, kapitaal-en lijfrenteverzekeringen, schulden),
  • over jullie inkomen (jaaropgave, jaarcijfers, salarisstroken)
  • en over jullie opgebouwde pensioenaanspraken (www.mijnpensioenoverzicht.nl)

Hebben jullie dit soort gegevens snel beschikbaar? Of wordt dat even goed zoeken? Voor het regelen van de scheiding met mediation zijn deze gegevens nodig, jullie zouden ze ter voorbereiding vast kunnen verzamelen.

Voorbereiding scheiden met mediation

Ideeën over de gewenste situatie na scheiden met mediation?

Tijdens de mediation komen alle aspecten van de scheiding aan de orde. Het kan prettig zijn vooraf al voor jezelf of met elkaar na te denken over hoe je het na de scheiding zou willen. Denk aan vragen als:

Goed scheiden met mediation

Meer weten over scheiden en over mediation? Neem gerust contact op! Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.
Jullie zijn van harte welkom, wel of niet voorbereid!

Lees meer

Indexatie alimentatie 2024

Per januari 2024 worden onderhoudsbijdragen verhoogd met 6,2%. De indexatie alimentatie is in jaren niet zo hoog geweest.

Indexatie alimentatie 2023

De indexatie alimentatie 2023 is vastgesteld op 3,4%. Wat betekent dat precies?

Verschil geregistreerd partnerschap & samenlevingscontract

Stellen die niet willen trouwen maar wel zaken formeel willen vastleggen, kunnen kiezen voor (geregistreerd) partnerschap of een samenlevingscontract. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?