Alle schepen achter je verbranden?

of toch in
gesprek?

Duidelijke
afspraken

als het roer
omgaat.

Schoon schip
maken?

dat doen we
samen.

Goed uit
elkaar?

is soms de
bakens verzetten.

Een nieuwe
koers?

wel met helder
stappenplan.

Blijven
vechten?

of een punt op de
horizon zetten?

Voor de
wind

in twee
richtingen.

Bij Wender Mediation maken we ons sterk voor de belangen van kinderen in een conflictscheiding. Een conflicterende of jaren durende scheiding heeft zeer heftige, ingrijpende gevolgen voor ouders én ook kinderen. Wij zijn van mening dat er meer aandacht moet komen voor preventie van een conflictscheiding, waaronder: goede, zorgvuldige afspraken, door (geregistreerde) professionals, die voor iedereen werken. Afspraken gericht op de nieuwe toekomst, in plaats van spanning van het heden. De afspraken maken vanuit de ouderrol, niet als ex-partners.
Afspraken waar de kinderen centraal staan, in liefdevol contact met allebei ouders. 

Gevolgen conflictscheiding kinderen

Jaarlijks maken ongeveer 6.000 minderjarige kinderen een complexe scheiding mee.
Ex-partners ervaren door hun strijd stress, onrust en ook wantrouwen. Voor hen is dit een veelal pijnlijk proces met spanningen en dit heeft daardoor ook zijn uitwerking op de kinderen. Slepende onduidelijkheid, gebrek aan (onderling) vertrouwen en bovendien ouders die elkaar onderuit willen halen. Door hun onderlinge strijd kunnen ouders erop uit zijn de kinderen fysiek en/of emotioneel van de andere ouder af te nemen. Kinderen willen duidelijkheid en loyaal kunnen zijn naar beide ouders, en helaas worden de kinderen soms gebruikt worden als wapen tijdens onderlinge strijd van ouders. De situatie waarbij kinderen na scheiding een gezonde hechtingsband verbreken met een ouder, noemen we het oudersverstotingssydroom of ook ouderonthechting.

Het gevoel van veiligheid, hechting,  en vertrouwen staan voor kinderen bij een scheiding flink onder druk, met bijbehorende gedragingen en emoties. Op langer termijn kan een kind als gevolg van een conflictscheiding ernstige emotionele problemen overhouden en ook later in werk, relaties en andere gebieden blijvend gevormd raken.

Conflictscheiding Wender

Escalatie voorkomen

Voor kinderen zijn de gevolgen van een scheiding vaak heftig, echter kunnen de negatieve gevolgen door zorgvuldige keuzes en begeleiding tot een minimum beperkt worden. Zoals een goede voorbereiding rondom het brengen van de boodschap, bewustwording van de beleving van kinderen en vooral het (elkaar en) de kinderen gunnen van beide ouders te mogen blijven genieten.

Als er veel conflicten zijn en weinig zicht op verbetering, raden wij ten zeerste aan een mediationtraject in ieder geval te proberen. Niet alleen voor opvoedingsafspraken, juist ook over financiële kwesties. Wij bieden ruimte voor een andere invalshoek. Dit reguleert de communicatie tussen partijen en legt een basis voor hun onderlinge communicatie als ouders in de toekomst. Partijen zien dan geen advocaat of rechter, een advocaat in een al conflicterende relatie leidt tot grotere tegenstellingen. Ook vanuit de Rechtspraak is mediation een manier van aanpak die zij erkennen om vechtscheidingen te verminderen. Neem op tijd actie en wacht niet op (verdere) escalatie.

Do’s bij conflictscheiding

 • Maak goede afspraken met elkaar, die niet alleen voor nu gelden maar juist ook in de toekomst;
 • Maak afspraken rondom kinderen vanuit de ouderrol, en niet als ex-partner;
 • Wees bewust van de manier hoe kinderen de boodschap te horen krijgen;
 • Maak duidelijke afspraken over manier van contact- en evaluatiemogelijkheden;
 • Stimuleer positief contact tussen kinderen en de andere ouder;
 • Betrek kinderen niet onnodig in keuzes en opties;
 • Praat respectvol over elkaar in het bijzijn van de kinderen.

Kennismakingsgesprek

 • Vrijblijvend en kosteloos
 • Duidelijkheid over wat mag, kan en moet
 • Verheldering en ondersteuning
  van A tot Z
 • In de buurt en op korte termijn

Tarieven zijn afhankelijk van:

 • Jullie situatie
 • Keuze uurtarief of vast tarief
 • Recht op subsidie?

Het klinkt gek maar ik ga de gesprekken missen. In de hele bizarre verwarrende emotionele situatie brengen deze gesprekken helderheid en duidelijkheid. Dat is fijn.

Het inschakelen van deze mediator heeft ervoor gezorgd dat de afhandeling van de echtscheiding vlotjes en professioneel is verlopen. Laagdrempelig en persoonlijk contact met de bemiddelaar. Duidelijke afspraken, goede uitleg en goed advies over alle zaken die bij een scheiding komen kijken. Een absolute plus was de objectiviteit van de bemiddelaar. Al met al zeer tevreden over de gang van zaken en ik zou deze mediator iedereen aanraden die in de situatie belandt waarbij een scheiding aan de orde is.