Goedkoop scheiden, want waarom te veel betalen in een proces dat vaak al zoveel kosten met zich meebrengt? Goedkoop scheiden is wat veel mensen daarom ook online zoeken, inmiddels is hier heel veel aanbod voor via het internet. “Scheiden voor maar €36,-”  of “Scheiden vanaf 299,-“.  Kun je echt zo goedkoop scheiden? Wat krijg je dan wel en niet? Welke kosten betaal je eigenlijk voor de rechtbankprocedure ?

Goedkoop scheiden: welke kosten?

Het aanbod in de “prijzen voor scheiden” verschilt, net als de werkwijze. Wat valt er wel en niet binnen dit tarief?  Om een scheiding te regelen is er een ‘echtscheidingsconvenant’ nodig, als er minderjarige kinderen zijn ook een ‘ouderschapsplan’.  Deze documenten moeten via een advocaat bij de rechtbank terecht komen, die deze in behandeling zal nemen. Voor een echtscheiding zou je dus moeten betalen voor het opstellen/begeleiden van deze formele documenten én de afhandeling via de rechtbank. Deze laatste kosten, ‘griffiekosten’ zijn €304,-. Hoeveel geld wordt er dan normaal gesproken gerekend voor de dienstverlening voor de documenten? En wat is hét goedkoopst?

Goedkoop scheiden, subsidie RvR

Veel prijzen die genoemd worden bij ‘goedkoop scheiden’ zijn gebaseerd op de subsidieregeling vanuit de Raad voor Rechtsbijstand. Dit heet ook wel ‘scheiden op toevoeging’ of ‘pro-deo’. Aan de hand van bepaalde inkomens-, vermogens- en resultaattoetsen kan er recht zijn op deze subsidie. Als deze subsidie -individueel of voor beiden- wordt toegekend, kunnen de kosten voor de scheiding aanzienlijk omlaag gaan. De mediator stuurt de factuur namelijk dan direct naar de Raad voor de Rechtsbijstand. De tarieven die dan voor eigen kosten zijn, zijn landelijk vastgesteld en zouden dan overal hetzelfde moeten zijn. Je betaalt dan ‘op z’n goekoopst’ €41,50 per persoon voor verlaagde griffiekosten en €55,00 eigen bijdrage. Dit maakt dat je dan samen voor €193,- gescheiden kunt zijn, van documenten opstellen t/m inschrijving gemeente.

Goedkoop scheiden: Recht op subsidie?

Met deze uitleg over de subsidie willen we meteen waarschuwen voor de soms lokkende bedragen van ‘goedkoop scheiden’. Subsidie wordt namelijk niet alleen toegekend op de situatie nu, maar ook het uiteindelijke resultaat. Daarom is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn en worden óf het aanvragen van deze eventuele subsidie wel stand houdt. Het zou vervelend zijn als je in de veronderstelling bent ‘goedkoop te scheiden’ maar dan na de scheiding geconfronteerd wordt met het terugbetalen van subsidie. Een zorgvuldige mediator neemt dit door en vraagt deze subsidie pas aan áls hier ook recht op is op basis van het te verwachten resultaat.

Goedkoop scheiden: Recht op subsidie!

Daarnaast geldt de waarschuwing ook andersom: jullie hebben recht om subsidie te krijgen als hier recht op is, maar niet iedere mediator biedt dit aan.  Met enige regelmaat horen wij mensen die gescheiden zijn en niet gewezen zijn op deze subsidie, waardoor zij onnodige kosten gemaakt hebben. Subsidie geldt individueel, dus ook als bijvoorbeeld een (ex-)partner geen rechten heeft door een hoog salaris. Zorg voor een mediator met MfN-registratie én waar een RvR-inschrijving is.

Goedkoop scheiden: de kosten begeleiding

‘Goedkoop scheiden’, los van wel of niet subsidie, maakt vaak online gebruik van invultools. Op deze manier kun je ‘makkelijk en snel’ je eigen gegevens invullen en komt er een document uit wat door jullie aangevuld wordt. Met vaak weinig tot minimaal overleg/begeleiding dient een advocaat dit document in bij  een rechtbank.  Juist hier ontstaat een risico, omdat er regelmatig geen zorgvuldige afweging is gemaakt in alle keuzes en gevolgen. Dit is logisch, als er geen (zorgvuldige) begeleider is. Zo kunnen jullie per ongeluk elkaar wat ‘geschonken’ hebben, waarop de Belastingdienst een naheffingsaanslag stuurt na de scheiding. Hebben jullie de rechten vanuit een eerder verkregen schenking wel goed geformuleerd en meegenomen? En los van de financiële/juridische vraagstukken: zijn de afspraken rondom de kinderen of alimentatie wel realistisch en haalbaar?

Goedkoop scheiden: kies voor een goede mediator

Afspraken in documenten die niet realistisch zijn, niet eerlijk of later voor verassingen zorgen, leiden tot irritaties of erger. Een (geregistreerde) mediator kan alle onderdelen van de scheiding in gang zetten zónder dat er een advocaat op de voorgrond is. Ook bij een geregistreerde mediator kan er subsidie aangevraagd worden. Bespaar niet op de begeleiding, de ervaring leert dat juist het voldoende geïnformeerd zijn van alle opties leidt tot meer rust en duidelijkheid voor allebei. Scheiden via de mediator is nagenoeg altijd sneller (en daarmee goedkoper) dan via advocaten. Denken jullie dat er weinig begeleiding nodig is? Bij Wender Mediation werken we daarom -naast een pakketprijs- óók op uurtarief voor de mensen die weinig begeleiding wensen.

Lees meer

Indexatie alimentatie 2024

Per januari 2024 worden onderhoudsbijdragen verhoogd met 6,2%. De indexatie alimentatie is in jaren niet zo hoog geweest.

Indexatie alimentatie 2023

De indexatie alimentatie 2023 is vastgesteld op 3,4%. Wat betekent dat precies?

Verschil geregistreerd partnerschap & samenlevingscontract

Stellen die niet willen trouwen maar wel zaken formeel willen vastleggen, kunnen kiezen voor (geregistreerd) partnerschap of een samenlevingscontract. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?