Alle stellen die gaan scheiden en die samen minderjarige kinderen hebben, zijn verplicht om alle afspraken over de kinderen vast te leggen in een ouderschapsplan. Dat ouderschapsplan kan, en moet vaak zelfs verplicht, aan de rechter worden voorgelegd. Maar hoe werkt het als je na een bepaalde periode dat ouderschapsplan wilt aanpassen? Kun je een ouderschapsplan wijzigen?

Het ouderschapsplan wijzigen

Een ouderschapsplan beschrijft de afspraken van de ouders over hoe zij samen na de scheiding voor hun kinderen zullen zorgen. Dat betreft niet alleen het aspect van de dagelijkse zorg, maar ook het samen financieel voor de kinderen zorgen, en ook de onderlinge communicatie die zorgt dat beide ouders over alle belangrijke informatie over de kinderen beschikken.

Het moge duidelijk zijn dat een ouderschapsplan voor jonge kinderen andere afspraken bevat dan een ouderschapsplan voor tieners. Een ouderschapsplan hoort daarom mee te groeien met de leeftijd en ontwikkeling van de kinderen. Het is daarom niet meer dan logisch dat het plan tussentijds gewijzigd wordt.

Redenen om een ouderschapsplan te wijzigen?

De meest belangrijke reden om het ouderschapsplan te wijzigen is omdat de bestaande versie niet meer past bij de huidige situatie. Bijvoorbeeld omdat de kinderen zelf wensen hebben om op andere momenten bij mama of papa te zijn, of omdat jullie zelf door werk of gewijzigde omstandigheden dit zouden willen veranderen.

Maar de reden kan bijvoorbeeld ook een wijziging in inkomen zijn, die maakt dat een nieuwe afspraak over de kinderkosten wenselijk of nodig zijn. Of wanneer jullie bemerken dat het plan niet lekker loopt en er onduidelijkheden of irritaties optreden.

Ouderschapsplan veranderen

Hoe wijzig je een ouderschapsplan?

In feite mogen jullie een wijziging of een aanvulling op het bestaande ouderschapsplan gewoon samen regelen. Jullie zijn niet verplicht om daar een mediator of een advocaat voor in de arm te nemen, en de rechter hoeft het gewijzigde plan ook niet opnieuw goed te keuren.

Het is verstandig om de veranderingen aan het plan samen wel weer even op papier te zetten, en het samen te ondertekenen. Dat bewaren jullie dan bij de eerste versie van het plan. Zo voorkomen jullie dat er misverstand of een verkeerde uitleg kan ontstaan over de gemaakte afspraak of het moment waarop deze nieuwe afspraken zijn ingegaan.

Dat zelf onderling regelen lukt niet iedereen. En dan kan de begeleiding van een mediator enorm helpend zijn. We maken met jullie helder wat er aan het huidige plan niet werkt, en welke mogelijke aanpassingen gedaan kunnen worden en wat daarvan voor jullie de meest wenselijke is. Desgewenst stellen we een nieuwe alimentatieberekening op.

Is bij jullie een wijziging van het ouderschapsplan nodig?

Maak een gratis afspraak bij Wender Mediation. We helpen jullie graag!

Lees meer

Indexatie alimentatie 2024

Per januari 2024 worden onderhoudsbijdragen verhoogd met 6,2%. De indexatie alimentatie is in jaren niet zo hoog geweest.

Indexatie alimentatie 2023

De indexatie alimentatie 2023 is vastgesteld op 3,4%. Wat betekent dat precies?

Verschil geregistreerd partnerschap & samenlevingscontract

Stellen die niet willen trouwen maar wel zaken formeel willen vastleggen, kunnen kiezen voor (geregistreerd) partnerschap of een samenlevingscontract. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?