Onlangs is bekend gemaakt met welk percentage alle alimentatie-afspraken per 1 januari 2022 worden verhoogd. Het percentage is vastgesteld op 1,9%.

Indexatie alimentatie 2022

Het percentage geeft aan hoe de alimentatie met ingang van het eerstvolgende kalenderjaar verhoogd dient te worden. Dit geldt voor zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie. Het percentage staat ieder jaar in oktober in de Staatscourant.

Zelf toepassen: de index alimentatie 2022

Omdat lonen en prijzen door inflatie veranderen, verandert ook de koopkracht van een alimentatiebedrag. Om deze reden dienen de bedragen die bij de scheiding zijn afgesproken aan kinder- en/of partneralimentatie, ieder jaar te worden verhoogd. De overheid stelt dit percentage jaarlijks vast.

De bedragen aan alimentatie verhogen de partijen zelf met het percentage dat is gepubliceerd. En dat herhalen zij, zolang de alimentatie wordt voldaan, ieder jaar weer, tegen het dan geldende percentage.
Dat betekent dat jullie zelf het nieuwe bedrag aan kinder- en/of partneralimentatie uitrekenen, onderling naar elkaar bevestigen, en vanaf 1 januari 2022 de nieuwe bedragen zullen voldoen.

Vragen over indexatie alimentatie?

Jullie kunnen in principe dus zelf de wijziging toepassen, en het bedrag dat in 2021 werd voldaan aan alimentatie met 1,9% verhogen. Hebben jullie hier vragen over? Dan zijn jullie natuurlijk welkom, stel ze gerust. Neem vrijblijvend contact op met Wender Mediaton.

Lees meer

Indexatie alimentatie 2024

Per januari 2024 worden onderhoudsbijdragen verhoogd met 6,2%. De indexatie alimentatie is in jaren niet zo hoog geweest.

Indexatie alimentatie 2023

De indexatie alimentatie 2023 is vastgesteld op 3,4%. Wat betekent dat precies?

Verschil geregistreerd partnerschap & samenlevingscontract

Stellen die niet willen trouwen maar wel zaken formeel willen vastleggen, kunnen kiezen voor (geregistreerd) partnerschap of een samenlevingscontract. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?