Een verjaardag is voor een kind vaak heel belangrijk. In een ouderschapsplan maken ouders afspraken hoe ze dit  in de toekomst willen vieren. Wat moet er allemaal afgesproken worden?

Verjaardag ouderschapsplan

Er is geen één ideale oplossing die voor elke verjaardag de beste aanpak is. Het is vooral belangrijk wat voor dit specifieke kind in diens situatie het beste werkt. Het ene kind kan beter tegen veel veranderingen dan het andere kind, sommige kinderen hebben sterkere behoefte aan vaste rituelen. Vast staat dat bijna alle kinderen hun verjaardag belangrijk vinden, hoe zorg je ervoor dat zij – ondanks de scheiding- toch een heel bijzondere dag hebben? Het is belangrijk dat ouders dit goed en zorgvuldig doorspreken van tevoren, dit voorkomt verassingen.

Verjaardag onderdelen

De eerste vragen zouden zijn voor ouders: hoe willen jullie het verjaardagsfeest vieren voor het kind? Wat willen jullie op de verjaardag zelf doen? Vooral is het goed om vanuit het kind zelf te kijken en wat hij/zij gewend is: er hoeft geen onnodig circus te zijn als dit eigenlijk nooit gebeurde. Viert een kind één verjaardagsfeest bij één ouder? Of bij elke ouder een eigen feest? Wat wordt er gedaan op de eigen verjaardag? Op deze manier kan het gebeuren dat een kind drie verjaardagsfeesten heeft, voor sommige kinderen heel fijn maar voor sommigen erg druk. Het is voor veel kinderen fijn als ouders (zonder spanning) op een van de feesten een momentje samen met de jarige zijn, zo voelt het kind zich even extra speciaal.

De échte verjaardag

Mogelijk is de echte verjaardag op een schooldag. Op deze dag is mogelijk ook al een zwemles en/of sport gepland. Moet er dan ook nog van alles in gang gezet worden voor de échte verjaardag? Ouders kennen hun kind het beste en weten wat het beste kan. Als ouders besluiten de eigen verjaardag van het kind klein te houden, is het wel waardevol een contactmoment met de andere ouder -waar hij/zij niet verblijft dan-  te hebben die dag. Of even fysiek of even (video)bellen, op deze manier voelt een kind dat ondanks alle veranderingen hij/zij wel voor allebei ouders speciaal blijft.

kind feest

Verjaardag families

‘”Het zijn volwassenen en die passen zich maar aan”, is wat er vaak gezegd wordt over familie die ook graag bij de jarige wil komen. Soms gaat dat simpelweg gewoon niet. Je kunt wel vragen of familie zich aan wil passen, maar als er toch spanning in de lucht hangt omdat iemand zich niet gemakkelijk voelt, voelen de meeste kinderen dat. Dan qua planning maar beter de familie los van elkaar, als er daardoor meer positieve aandacht voor het kind is. Dit is soms dan ook een argument voor gescheiden ouders om twee verjaardagsfeesten te vieren voor een kind, dan kunnen familie/vrienden komen bij de ouder thuis met wie zij verbonden zijn. Mogelijk is dit niet aan de orde en kan opa/oma gewoon op de verjaardag zelf even langs komen. Voor kinderen is het prettig dat ze ervaren dat ze beide families gewoon net zo konden zien als ‘vroeger’, niet dat ze ineens een deel van de familie na de scheiding nauwelijks meer zien.

Kado ouderschapsplan

Vergeet vooral niet over het kado afspraken te maken in een ouderschapsplan. Er is geen unaniem goede aanpak, wel zou het zonde zijn als hierom onnodige communicatiespanningen ontstaan. Een kado is voor een kind heel belangrijk, geven ouders samen een kado? Op welk moment? Als er aparte kado’s gegeven worden, is het raadzaam hier wat afspraken over te maken. Niet dat de ene ouder zich (onbedoeld) mateloos populair maakt met grote kado’s terwijl het kind van de andere ouder iets kleins/minder populairs krijgt.

Verjaardagen ouders

Ook kunnen ouders afspraken maken over hún verjaardagen in een ouderschapsplan. Ook hier geldt weer: is het de bedoeling dat het kind naar een verjaardagsfeest gaat of zijn er meerdere feesten? En hoe zit het met de échte verjaardag? En het kado, kunnen ouders zorgen dat er een ongeveer gelijkwaardig kado voor elkaar wordt gekocht/verzorgd namens het kind? Als beide verjaardagen door beide ouders evenveel aandacht krijgen, voelt een kind geen/minder verschil tussen ‘hoe blij ze mogen zijn’ over een ouder. Maar ook hier geldt: doe geen onnodige dingen die ze niet gewend zijn. Als mama nooit veel om haar verjaardag gaf, is het goed uit te leggen dat er op mama’s verjaardag geen groot feest is. Zo blijft het ‘normale’ gewoon doorgaan.

Partijtje ouderschapsplan

Een partijtje: voor sommige ouders een activiteit om erg naar uit te kijken en voor sommige ouders iets om erg tegenop te zien. Stem het tijdig met elkaar af, zo weet je wat je van elkaar kunt verwachten. Doen ouders het partijtje samen of niet? Wat goed is, is afhankelijk van de onderlinge verhoudingen én hoe goed papa’s en mama’s (gezamenlijke) organisatie-skills zijn. Soms kan het juist weer verwarrend zijn voor kinderen als ze papa én mama heel goed met elkaar om zien gaan op dit soort dagen, want waarom zijn ze dan uit elkaar? Het ligt dan ook weer aan de leeftijd en het karakter hoe zij dit ervaren.

Gewoon normaal en positief

Het grootste (verjaardags)kado voor een kind is als ouders gewoon ervoor zorgen dat na de scheiding de verjaardag een heel leuk feestje blijft. Dat ze later niet op een negatieve manier terugdenken dat het toen ineens heel anders (en minder leuk) werd op hun verjaardag. Een feest waar zij in het middelpunt staan en evengoed allebei ouders kunnen zien, dat ze voelen dat het echt even om hen draait. Bij het bespreken van dit onderdeel van een ouderschapsplan kan het goed zijn out-of-the-box te denken. Wij helpen graag met meedenken en begeleiden voor een ouderschapsplan op maat, voor elke situatie uniek.

Lees meer

Indexatie alimentatie 2024

Per januari 2024 worden onderhoudsbijdragen verhoogd met 6,2%. De indexatie alimentatie is in jaren niet zo hoog geweest.

Indexatie alimentatie 2023

De indexatie alimentatie 2023 is vastgesteld op 3,4%. Wat betekent dat precies?

Verschil geregistreerd partnerschap & samenlevingscontract

Stellen die niet willen trouwen maar wel zaken formeel willen vastleggen, kunnen kiezen voor (geregistreerd) partnerschap of een samenlevingscontract. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?