Eigenlijk ieder jaar is er na de feestdagen een piek in het aantal echtscheidingen. Dat klinkt voor veel mensen onlogisch, want waarom zou er een verband zijn tussen zoiets ingrijpends als een echtscheiding en het moment in het jaar? Toch wijzen statistieken uit dat er meer scheidingen zijn na de feestdagen. Waarom is dat?

Meer scheidingen na de feestdagen

In het normale wekelijkse ritme zijn partners vaak druk. Met werk, met de kinderen, met sport en ontspanning, met vrienden, etc. Hierdoor brengen mensen slechts een klein gedeelte van de tijd met zijn tweeën door. Dat kan partners het gevoel geven wat langs elkaar heen te leven, wat zij willen compenseren in de feestdagen.

Het samen doorbrengen van de feestdagen hoort fijn te zijn. Maar juist vanwege het dan intensieve samenzijn wordt voor veel stellen al het slechte aan hun relatie juist uitvergroot. Of blijkt het niet meer zoals vanouds gezellig te zijn samen.

Scheiden bij Wender Mediation

Meer scheidingen na goede afweging

Juist de periode van de feestdagen brengt met zich mee dat veel mensen in die dagen de balans opmaken. Waar staan ze? Wat brengt het leven ze? Wat gaat er goed, waar halen ze energie uit? Bij die bezinning worden plannen gemaakt. Om verbetering te bewerkstelligen. Om of zaken te beëindigen en een nieuwe richting in te slaan.

Meer scheidingen, ook in onderling overleg

Omdat de feestdagen doorbreking van het normale ritme brengen en partners hierdoor meer tijd met elkaar doorbrengen, brengt die periode ze meer gelegenheid samen goed te praten. Dat kan de relatie ten goede komen. Maar dat kan ook betekenen dat zij samen tot de conclusie komen dat het samen niet meer werkt, en dat er onvoldoende basis over is om bij elkaar te blijven.

Er zijn ook veel stellen die er voor kiezen om de feestdagen nog samen door te brengen en daarna kenbaar te maken dat zij gaan scheiden.

Op zoek naar een goede begeleiding bij de scheiding?

Wender Mediation heeft veel ervaring in het regelen van scheidingen. Op basis van een praktisch stappenplan begeleiden we jullie door het hele traject. Daarbij laten we jullie de keus om zaken zelf te doen, of om juist veel uit te besteden.
Meer weten? Neem gerust contact op, we helpen jullie graag!

Lees meer

Indexatie alimentatie 2024

Per januari 2024 worden onderhoudsbijdragen verhoogd met 6,2%. De indexatie alimentatie is in jaren niet zo hoog geweest.

Indexatie alimentatie 2023

De indexatie alimentatie 2023 is vastgesteld op 3,4%. Wat betekent dat precies?

Verschil geregistreerd partnerschap & samenlevingscontract

Stellen die niet willen trouwen maar wel zaken formeel willen vastleggen, kunnen kiezen voor (geregistreerd) partnerschap of een samenlevingscontract. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?