Slecht uit elkaar gaan is afschuwelijk. Belanden in een vechtscheiding is een nachtmerrie. Wat kun je doen om dat te voorkomen?

Slecht uit elkaar

Je bent een aantal jaren heel belangrijk voor elkaar geweest. Hebt veel met elkaar gedeeld en veel samen meegemaakt. Je hebt gewild en bedoeld en gehoopt dat het voor altijd was. Jullie waren van plan elkaar geluk te brengen.
Nu loopt het anders. Waarom zou je de scheiding dan regelen op een manier die je aan het einde het minste oplevert? Die alles wat ooit wel mooi was bezoedelt, en jullie voor jaren in een negatieve spiraal van boosheid, stress en zorgen zal beethouden? Waarom zou je blijven hangen in frustraties en je tijd en energie verspillen aan iets waar geen toekomst in zit? Wat doe je jezelf dan aan? En wat kan ooit rechtvaardigen dat je dat je kinderen aan doet?

Als je slecht uit elkaar gaat zijn er alleen maar verliezers. Terwijl het anders kan.

Hoe voorkomen jullie slecht uit elkaar gaan?

Als blijkt dat jullie relatie voorbij is, is dat een bittere pil. Er gebeurt iets wat jullie eigenlijk geen van tweeën gewild hebben. Op het moment dat het besluit uit elkaar te gaan vooral vanuit één kant komt, is het belangrijk dat niet te lang wordt gewacht met vertellen. Eerlijk vertellen aan de ander wat er speelt en hoe dat zo gekomen is. De ander desgewenst vragen laten stellen en deze vragen respectvol beantwoorden. De ander tijd geven om te bekomen van de boodschap, en niet op te jagen.

Keuze?

Als ontvanger van de boodschap is het zaak te bekomen van de schrik en de eerste emoties. Stel de vragen die je hebt en neem de tijd om de reacties erop te verwerken en te overdenken. Als duidelijk is dat de partner definitief de relatie wil verbreken kun je dat op geen enkele manier tegenhouden. Je kunt immers niet iemand verplichten bij je te blijven of van je te houden. Realiseer je dat je wat dat betreft geen keuze hebt. Als de ander wil scheiden dan zal dat gaan gebeuren. Je hebt wel keuze in de manier waarop dat zal gebeuren.

Zoek, als dat nodig is, professionele begeleiding om je emoties weer de baas te worden en het verlies van jullie relatie te verwerken. En zoek in ieder geval professionele begeleiding die erop gericht is de scheiding goed te regelen, met aandacht én voor jullie én voor de inhoud.

Anders oplossen?

Slecht uit elkaar gaan. Precies dat wat we jullie niet gunnen. Doe wat je kan en vermijd een dergelijke gitzwarte ontwikkeling.
Bij Wender Mediation maken we dagelijks mee dat het anders kan. Helpen we mensen om zaken af te wikkelen en door te gaan. En niet vast te lopen in omstandigheden die je zelf, de kinderen en de ander niets goeds brengen. Gun het jezelf om de scheiding beter te regelen en het achter je te kunnen laten. Neem contact op. We helpen jullie graag!

Lees meer

Indexatie alimentatie 2024

Per januari 2024 worden onderhoudsbijdragen verhoogd met 6,2%. De indexatie alimentatie is in jaren niet zo hoog geweest.

Indexatie alimentatie 2023

De indexatie alimentatie 2023 is vastgesteld op 3,4%. Wat betekent dat precies?

Verschil geregistreerd partnerschap & samenlevingscontract

Stellen die niet willen trouwen maar wel zaken formeel willen vastleggen, kunnen kiezen voor (geregistreerd) partnerschap of een samenlevingscontract. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?