In een tijd waar bijna alles online kan, is op het internet een groot aanbod aan ‘online scheiden’. Online scheiden klinkt als een snelle, goedkope en makkelijke aanpak. Echter is er wel vaker voor gewaarschuwd dat je hierbij voor verassingen kunt komen te staan. Een ‘goedkope’ oplossing kan dan nog wel eens heel duur worden. Waarop moet je letten bij online scheiden en is het ook mogelijk om online mediation te doen? 

Online scheiden, hoe werkt het?

Online moet er informatie ingevuld worden, hiermee worden documenten samengesteld. Deze documenten worden dan door een advocaat naar de rechter gestuurd, die kan dan de scheiding uitspreken. Het werk zit er dus in om alle informatie in te vullen en aan te leveren. Bij online scheiden is er, via de  online ‘prijsvechters’, minimaal tot geen begeleiding. Vaak kan er gekozen worden, tegen extra betaling, voor opties zoals een formele alimentatieberekening.

Let op! De aanbieder

Allereerst is het belangrijk om op te letten wie de aanbieder is van de ‘online scheiding’. Dit kan bijvoorbeeld een ‘jurist’ of ‘adviseur’ zijn met vaak een heel mooie website. Het kan gebeuren dat het aanvankelijk ‘online’ en goedkoop lijkt, maar dat er in een later stadium toch een kantoorruimte gehuurd moet worden tegen hoge kosten met een advocaat. Ook kan het zijn dat de aanbieder géén ‘subsidie’  voor de scheiding kan aanvragen terwijl daar wel recht op is. Erkende familiemediatiors en -advocaten kunnen lid zijn van de Raad voor Rechtsbijstand, en daardoor de scheidingskosten tot het minimale beperken.

“Je hebt één kans om goed te scheiden, kies hiervoor.

Risico’s online scheiden

Het wordt eenvoudig voorgesteld, online scheiden. In zeer veel gevallen spelen er  wel situaties waarover je goed op de hoogte moet en vooral wil zijn bij het maken van beslissingen. Bij een scheiding met kinderen zijn het vaak de extra afspraken, naast de ‘standaard verplichte afspraken’ , die zorgen voor rust in de toekomst. Wij zien met regelmaat ouders die een nieuw ( en nu goed) ouderschapsplan willen, omdat de vorige ‘te open’ was en dus leidde tot discussies. Keuzes voor zorgafspraken leiden tot veranderingen in toeslagen en kinderbijslag, dit is goed om te weten en hier keuzes om te maken. Ook financieel en juridisch kan er veel per ongeluk vergeten worden, als niemand je hiervan goed op de hoogte brengt.

Voorbeelden risico’s online scheiden

  • Er waren toch andere opties met de pensioenverdeling;
  • De Belastingdienst denkt toch dat er een schenking heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld van een erfenis ooit;
  • De bank gaat na de scheiding niet akkoord met de afspraken, waardoor de woning tóch verkocht moet worden;
  • Co-ouderschap blijkt toch een aantal nadelen te hebben voor de kinderen;
  • De alimentatie-afspraken blijken niet haalbaar voor een van twee of allebei.

Online mediation

Online scheiden via mediation kan een uitkomst zijn voor degenen die snel, goedkoop én online willen scheiden en toch de juiste deskundige begeleiding willen krijgen. Via online mediation weet je zeker dat jullie besluiten maken waar je allebei achter kunt staan én dat het in de toekomst ook financieel en juridisch goed klopt. Wender Mediation biedt online mediation aan via de webcam, op een tempo wat bij jullie past. Wij staan voor kwaliteit: afspraken die kloppen, eerlijk zijn en die juist ook in de toekomst rust geven.

Lees meer

De indexatie voor kinder- en partneralimentatie 2022

De indexatie alimentatie 2022 is bekend. Het percentage waarmee de alimentatie met ingang van 1 januari 2022 wordt verhoogd is vastgesteld op 1,9%. Wat betekent dat precies?

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds een aantal jaar geldt dat huwelijken en partnerschappen automatisch 'in beperkte gemeenschap van goederen' zijn, Wat betekent dat eigenlijk?

Scheiden met mediation

Als jullie gaan scheiden met mediation, wat kunnen jullie dan doen ter voorbereiding op de mediation? Hier volgen enkele tips.