Voor kinderen betekent de scheiding van hun ouders een grote verandering in hun leven. Veel van wat eerder normaal was, wordt anders. Hoe kunnen jullie je kind hiermee helpen? 5 tips voor gescheiden ouders.

5 tips voor gescheiden ouders

tip voor gescheiden ouders 1: Geef niemand de schuld van de scheiding

Veel kinderen voelen zich schuldig over de scheiding en denken dat zij het hebben veroorzaakt. Het is daarom goed te blijven benadrukken dat de scheiding een besluit tussen jullie als partners geweest is, en niets te maken heeft met je kind of met jullie liefde voor hem of haar.
Stel je kind gerust dat jullie het samen zo regelen dat er na de scheiding voor iedereen genoeg geld zal zijn voor een huis, voor eten en voor kleding e.d. en dat hij/zij zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Laat weten dat jullie goed voor hem of haar zullen blijven zorgen en zullen blijven houden, en dat je kind van jullie allebei mag blijven houden. Reageer positief over opmerkingen van je kind over de andere ouder, belemmer je kind niet om over de belevenissen bij de andere ouder te kunnen vertellen.

Kinderrekening Wender Mediation

tip voor gescheiden ouders 2: Blijf eerlijk, zonder onnodige details

Kinderen voelen veranderingen en jullie emoties vaak goed aan. Doen alsof er niets aan de hand is is daarom geen goed idee. Wees eerlijk over wat er speelt, en stel het vertellen over de scheiding niet onnodig lang uit. Er overkomt jullie gezin een ingrijpende verandering, de kinderen zijn daar onderdeel van en mogen weten dat er iets gaande is.
Bescherm je kind daarbij tegen details. Kinderen willen niet worden belast met jullie problemen of daarin betrokken worden. Zij willen geen kant kiezen of het gevoel krijgen dat ze dat zouden moeten. Ze willen duidelijke, begrijpelijke antwoorden van jullie op hun vragen.

tip voor gescheiden ouders 3: Blijf praten met je kind

Veel kinderen verbergen hun emoties over de scheiding. Bijvoorbeeld om jullie te ontlasten, want het is allemaal al zo vervelend. Probeer juist met je kind te blijven praten en hem of haar te vragen naar gevoelens en gedachten over de scheiding. Leg uit dat het heel normaal is om verdrietig of angstig zijn wanneer iets als dit gebeurd, en dat het helpt om erover te praten.
Neem hier de tijd voor, en laat je kind merken dat je alle aandacht hebt voor zijn/haar verhaal. Kom niet direct met oplossingen, maar luister en laat merken dat je er bent en dat je het begrijpt. Blijf wel duidelijk dat jullie echt niet meer elkaar komen, en dat jullie het goed voor je kind en elkaar zullen regelen.

Er zijn veel boeken over scheiden, zeker ook voor kinderen. Het (samen) lezen van boeken kan helpen om over de scheiding te praten en er aan elkaar vragen over te stellen.

tip voor gescheiden ouders 4: Praat over andere gescheiden gezinnen

Het is goed om te weten of je kind vrienden of vriendinnen heeft met gescheiden ouders. Vaak spiegelen kinderen de wijze waarop die scheiding is verlopen en wat dat voor hun vriend/vriendin betekent, op zichzelf. Een slecht voorbeeld wakkert daarmee angst aan dat het ook bij jullie zo zal eindigen, en een goed voorbeeld kan juist geruststellend zijn. Je hebt zo de mogelijkheid hierover door te praten en te ontdekken waar je kind bang voor is.

strand kind wender

tip voor gescheiden ouders 5: Blijf samen ouders, niet ieder apart

Realiseer je dat je kind jullie allebei nodig heeft, en dat je hem of haar kwetst en beschadigt door negatief over de andere ouder te praten. Hanteer dezelfde vorm om de andere ouder te benoemen als je eerder naar je kind deed: blijf praten over “papa” of “mama”, en niet over “je vader” of “je moeder”. Wees, indien mogelijk, gelijktijdig aanwezig bij bijv. een (school)bijeenkomst, een verjaardag van een gezamenlijke kennis of een sportuitvoering, en laat de kinderen hiermee zien dat papa en mama normaal en volwassen met elkaar kunnen omgaan.

Hebben jullie kinderen en gaan jullie uit elkaar?

Wender Mediaton heeft nog veel meer tips om na de scheiding samen goede ouders te blijven. We helpen jullie met een ouderschapsplan met aandacht voor alles wat op het moment van scheiden belangrijk is, maar juist ook voor allerlei toekomstige momenten en situaties. Zo komen jullie niet voor verrassingen te staan en weten jullie wat je van elkaar, ook in de toekomst, mag verwachten.

Verder praten? Maak een gratis afspraak bij Wender Mediation. We helpen jullie graag!

Lees meer

Indexatie alimentatie 2024

Per januari 2024 worden onderhoudsbijdragen verhoogd met 6,2%. De indexatie alimentatie is in jaren niet zo hoog geweest.

Indexatie alimentatie 2023

De indexatie alimentatie 2023 is vastgesteld op 3,4%. Wat betekent dat precies?

Verschil geregistreerd partnerschap & samenlevingscontract

Stellen die niet willen trouwen maar wel zaken formeel willen vastleggen, kunnen kiezen voor (geregistreerd) partnerschap of een samenlevingscontract. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?