Bas (gefingeerde naam) is 37  jaar en zijn ouders waren gescheiden toen hij 16/17 jaar was. Hieronder zijn ervaringsverhaal en adviezen aan de hand van vier vragen.

Kun je wat vertellen over de reden waarom je ouders uit elkaar gingen?

Bas: “Is er 1 reden voor een scheiding? Ik denk in veel gevallen niet, in mijn situatie was de scheiding te wijten aan ‘het gevoel’ wat er niet meer was doordat mijn ouders elkaar gegroeid waren. Mijn moeder heeft lang haar gevoel opzij gezet, ze is volgens eigen zeggen lange tijd bij mijn vader gebleven omdat ze wilde dat ik eerst klaar was met school. Vervolgens werd zij verliefd op een ander en vanuit dat gevoel heeft ze besloten niet meer verder te willen. Had ik het verwacht?  nee zeker niet. Ik begreep het op die leeftijd ook niet. Maar ook toen heb ik gezegd: “wat jullie doen, doen jullie,  het belangrijkste is je eigen geluk.”

Hoe kijk je jaren later terug op die situatie, als volwassene?

Bas: “Het moment dat ze uit elkaar gingen vond ik niet leuk nee,  begreep ik het? ja zeker. Ondanks dat je kinderen hebt, is dat geen reden om in een ongelukkige situatie bij elkaar te blijven. Dat geluk wat je zelf dan niet ervaart, voelen je kinderen ook. Vanuit mezelf vond ik het ook belangrijk om het geluk van mijn ouders te zien.”

“Tip: Benadruk positieve punten: zoals het krijgen van 2 kamers en 2 tuinen”

Op welke manier denk je dat het invloed op je/jullie heeft gehad?

Bas: “De invloed van een scheiding op een kind is heel persoonlijk. Ik denk niet dat ik er veel last van heb ondervonden, met betrekking tot de scheiding. Ja, ik miste mijn moeder: zij woonde in de beginperiode tijdelijk in Almere bij familie. Maar ik geloof dat ze met 1½ jaar weer in Hoorn woonde. Waar ik het meest moeite mee had was haar nieuwe relatie, maar ook die gedachte slijt als het gewoonte wordt. Uiteindelijk, als ik nu naar mezelf kijk, is de uitkomst dat ik een minder fijne periode daardoor in mijn jeugd heb gehad:  maar zeker geen permanente schade.”

Zee Wender Scheiding

Wat voor advies zou je ouders willen geven die besluiten te scheiden of al zijn gescheiden?

Bas: “Mijn advies als je onderling wilt ruziën doe dat niet waar je kinderen bij zijn, gebruik ze niet als drukmiddel want dat zie ik bij iemand in mijn omgeving. Wees duidelijk tegen je kinderen en stel vragen aan ze. Belicht ook positieve kanten zoals bijvoorbeeld je hebt straks 2 huizen waar je terecht kunt. Wat ik ook een hele fijne vond is dat mijn ouders in een later stadium op vriendschappelijke basis met elkaar omgingen.”

Lees meer

Indexatie alimentatie 2024

Per januari 2024 worden onderhoudsbijdragen verhoogd met 6,2%. De indexatie alimentatie is in jaren niet zo hoog geweest.

Indexatie alimentatie 2023

De indexatie alimentatie 2023 is vastgesteld op 3,4%. Wat betekent dat precies?

Verschil geregistreerd partnerschap & samenlevingscontract

Stellen die niet willen trouwen maar wel zaken formeel willen vastleggen, kunnen kiezen voor (geregistreerd) partnerschap of een samenlevingscontract. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?