Volgens de officiële cijfers van het CBS eindigt ongeveer een derde van de huwelijken in een echtscheiding. In 2017 waren er 32.768 echtscheidingen, en in dat getal zijn de aantallen verbroken relaties van mensen die niet getrouwd waren nog niet opgenomen. Scheiden gebeurt al jaren op grote schaal. De impact op alle betrokkenen is groot. Scheiden of blijven? Een moeilijk besluit.

Scheiden of blijven

En ze leefden nog lang en gelukkig…

We weten allemaal dat het leven geen sprookje is. Altijd samen gelukkig blijven gaat niet vanzelf. Vroeg of laat komt iedere relatie in zwaar weer. Bijvoorbeeld door ziekte en zeer in jullie levens of in de levens van jullie dierbaren. Door een verschil in persoonlijke ontwikkeling, of door financiële zorgen. Door het krijgen van kinderen of juist door een onvervulde kinderwens. Of door allerlei andere factoren. Moeilijke periodes in de relatie wisselen zich doorgaans af met periodes waarin je wel gelukkig bent met elkaar. Maar wat als de slechte periodes gaan overheersen?

Twijfels

Vanuit de gesprekken met cliënten weten wij dat het besluit om te scheiden nooit zomaar wordt genomen. Er gaat vaak een weken-, zo niet maanden-, soms ook jarenlange periode aan vooraf voordat de ene partij aan de ander kenbaar maakt te willen stoppen. In die periode worstelen mensen met twijfels over de relatie. De aandacht gaat na verloop van tijd steeds vaker naar de minder goede kanten van de relatie of van de andere partij. En de goede kanten lijken steeds meer te vervagen.

Balans

Bekijk het van alle kanten. Staar je niet blind op wat er nu niet lekker loopt, maar houd ook voor ogen wat je samen hebt opgebouwd. Hoeveel goede jaren jullie hebben gehad. Wat je zo in elkaar heeft aangetrokken en welke goede eigenschappen je partner heeft. En realiseer je, als je samen kinderen hebt, dat alleen jullie samen hun ouders zijn en wat er voor hen veranderen gaat. Zijn er nog kansen om weer gelukkig te worden samen?

Het is je eigen zoektocht en alleen jijzelf kunt de afweging maken en een besluit nemen. Zorg er voor dat je jezelf daar voldoende tijd voor hebt gegeven, en dat je weet dat je er alles aan hebt gedaan.

Communicatie

Dat je soms twijfelt aan je relatie is in feite helemaal niet gek. Iedereen zet wel eens vraagtekens bij de relatie, of de partner. Maar wat er veelal misgaat is dat hierover tussen partijen geen gesprek ontstaat. En dat is best begrijpelijk, het is geen leuk gespreksonderwerp. Maar het kan wel de relatie redden. De andere partij herkent wellicht dat het niet zo lekker loopt. Daar samen aan werken, al dan niet met behulp van professionals, geeft een positieve boost. En als de relatie uiteindelijk niet te redden blijkt, weet ook de ander dat jullie het wel geprobeerd hebben en is deze niet overvallen door het besluit. Dat maakt de kans groter dat je samen de relatie goed af kunt wikkelen.

Hulp nodig?

Scheiden of blijven? Het doel van Wender is zeker niet om jullie van elkaar te laten scheiden. Maar om, als dat dan toch gebeuren gaat, dat zo goed mogelijk voor jullie te regelen. Is bij jullie het besluit gevallen? Neem dan contact met ons op, we helpen jullie graag!

Lees meer

Indexatie alimentatie 2024

Per januari 2024 worden onderhoudsbijdragen verhoogd met 6,2%. De indexatie alimentatie is in jaren niet zo hoog geweest.

Indexatie alimentatie 2023

De indexatie alimentatie 2023 is vastgesteld op 3,4%. Wat betekent dat precies?

Verschil geregistreerd partnerschap & samenlevingscontract

Stellen die niet willen trouwen maar wel zaken formeel willen vastleggen, kunnen kiezen voor (geregistreerd) partnerschap of een samenlevingscontract. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?