Goed uit
elkaar?

is soms de
bakens verzetten.

Blijven
vechten?

of een punt op de
horizon zetten?

Duidelijke
afspraken

als het roer
omgaat.

Schoon schip
maken?

dat doen we
samen.

Voor de
wind

in twee
richtingen.

Een nieuwe
koers?

wel met helder
stappenplan.

Alle schepen achter je verbranden?

of toch in
gesprek?

Voordat jullie de scheiding in gang gaan zetten is het belangrijk te weten wat de kosten zullen zijn. Wat kost een scheiding? Aan welke bedragen moeten jullie denken? Globaal kan worden gezegd dat scheiden soms helemaal gratis kan, maar in andere gevallen duizenden euro’s kan kosten. Het precieze antwoord hangt af van een diverse factoren. Een aantal daarvan hebben jullie zelf in de hand.

Wat kost een scheiding?

Scheiden kosten

De scheiding zelf regelen, zonder hulp, is natuurlijk de goedkoopste oplossing. Jullie hoeven dan (bijna) geen externe deskundigen in te schakelen. Maar niet ieder stel weet zelf voldoende over alle onderwerpen. Of  kunnen het daar niet samen over eens worden. Of weten niet hoe de afspraken goed op papier te krijgen. Veel stellen kiezen daarom voor professionele begeleiding. Dat is er in meerdere vormen. Samen een mediator bezoeken leidt tot lagere kosten van scheiden dan ieder een eigen advocaat inschakelen.

Kosten scheiding

Daarnaast speelt bij de vraag “wat kost een scheiding?” de aard van jullie relatie een rol: zijn jullie samenwonend, geregistreerd partners, of gehuwd? Zijn met betrekking tot die verbondenheid nadere voorwaarden opgesteld, zoals een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden? Maar ook andere aspecten spelen mee: Is één van jullie, of zijn jullie beiden, ondernemer? Zijn jullie ouders? Zijn de kinderen minderjarig? Jullie situatie bepaalt wat er geregeld moet worden, en waar dus tijdens de mediation aandacht aan zal worden besteed. Zijn er veel verschillende schulden of bezittingen en denken jullie over de verdeling ervan hetzelfde? Kunnen jullie nog samen praten en naar elkaar luisteren? Als er veel te bespreken is, of als er meer gesprekken nodig zijn om tot overeenstemming te komen kunnen de scheiden kosten, bij een afspraak op uurtarief, oplopen.

Vast tarief voor scheiden?

Wender Mediation biedt jullie de keuze om te werken met onze vaste tarieven, een zogenoemde vaste prijs afspraak, of om vanuit een uurtarief te werken. Een vast tarief biedt de zekerheid dat de kosten bekend zijn en leidt daardoor soms tot meer duidelijkheid en rust. Een uurtarief verzekert jullie dat jullie alleen betalen voor de aan jullie scheiding bestede uren en voelt daardoor soms eerlijker. We sluiten ons aan bij jullie keuze.

In het vaste tarief houden we rekening met jullie situatie en het tarief hangt daarmee af van bijvoorbeeld het aandacht gaan besteden aan huwelijksvoorwaarden, ouderschapsplan, onderneming, etc. Gemiddeld genomen liggen de kosten volgens vast tarief zo rond de € 3.000,-, dat is voor 2 personen en is inclusief de kosten van rechtbank en ook inclusief btw.
Bij het werken op uurtarief maken we inzichtelijk hoeveel uren we aan jullie scheiding besteden en betalen jullie € 180 (inclusief btw) per besteed uur. De kosten voor een eventuele rechtbankprocedure komen daar nog bij.

(Bijna) gratis scheiden?

Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat er soms ook meevallers in de kosten van scheiden kunnen zijn. Zo kan jullie eigen rechtsbijstandsverzekering mogelijk de kosten van mediation bij scheiden soms zelfs volledig dekken, en kost de scheiding jullie niets. Kijk goed of in de polis is opgenomen dat de kosten van mediaton bij scheiden worden vergoed, of neem contact op met de verzekeraar of tussenpersoon.
Een andere mogelijkheid om de scheiden kosten (voor een deel) te beperken, kan een zogeheten “toevoeging” van de Raad voor Rechtsbijstand zijn. De kosten van scheiden blijven dan beperkt tot een eigen bijdrage, en een volledige scheiding zou dan vanaf € 193,- geregeld kunnen zijn (dat is voor 2 personen en is inclusief de kosten van rechtbank en ook inclusief btw). Het werken op een toevoeging lijkt op het vroegere “pro deo”. Als geregistreerd mediator bij de Raad voor Rechtsbijstand kan Wender Mediation deze subsidie voor jullie aanvragen. Wij zullen altijd nagaan of jullie hiervoor in aanmerking komen en jullie op de mogelijkheden wijzen.

Wat kost jullie scheiding?

In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek leggen we jullie helder uit waar jullie op kunnen rekenen. Zo weten jullie vooraf precies wat de scheiding kost en komen jullie niet voor verrassingen te staan. Ook weten jullie dan zeker of er voor jullie mogelijkheden zijn om de kosten te drukken met behulp van een toevoeging.

Subsidie voor scheiden?

Wender Mediation is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand

Kennismakingsgesprek

  • Vrijblijvend en kosteloos
  • Duidelijkheid over wat mag, kan en moet
  • Verheldering en ondersteuning
    van A tot Z
  • In de buurt en op korte termijn

Benodigde informatie

Welke gegevens zijn nodig voor een scheiding?

Voordelen van mediation

  • Is mediation iets voor jullie?
  • Bekijk de voordelen

Wat klanten zeggen:

Mijn complimenten, niets was teveel, zelfs het aantal afspraken dat nodig was om tot goede oplossingen te komen.

Er word snel op mail gereageerd, waardoor we ook snel verder konden als er tussentijdse problemen waren. Verder wisten jullie de rust tussen ons goed te bewaren en bleven we in gesprek. Bedankt.