Er is veel informatie beschikbaar over wat te doen bij een scheiding, de manier waarop dit aangepakt wordt, is beslissend voor hoe en wanneer een hoofdstuk wordt afgesloten.
De keuze voor een bepaalde vorm van begeleiding heeft namelijk grote invloed op de manier waarop je beslissingen neemt, daarnaast op de beslissingen zelf. Wat zijn nu zes voordelen van mediation?

Voordeel 1: Gericht op twee winnaars

Een van de grote voordelen van mediation is dat het gericht is op een uitkomst waar ieder zich in kan vinden. Dit is een groot verschil vergeleken met een rechtsgang, hierbij is er vaak één winnaar en een andere persoon die ontevreden is over de uitkomst.
Als één van twee ontevreden is, zal dit op vele gebieden invloed kunnen hebben en belemmeren om dóór te kunnen. Als er daardoor in de toekomst weer een andere rechtsprocedure start, kunnen beiden niet verder zoals ze zouden willen. Een uitkomst die ook voor de toekomst werkt: dat is Mediation.

Voordeel 2: Het is sneller (als dat gewenst is)

Een tweede van de voordelen van mediation is dat een traject doorgaans veel sneller is dan een rechtsgang. Een rechtsgang met mensen die het niet met elkaar eens zijn, kan in een echtscheidingstraject soms jaren duren. Bij Mediation is de uitkomst door allebei gedragen, waardoor het niet nodig is allerlei procedures te doorlopen. Dit wil niet zeggen dat Mediation té snel gaat, het gaat op een tempo wat voor iedereen prettig is.

Op een andere blog beschrijven we de duur van het traject via Mediation.

Voordeel 3: Jullie beslissen

Wat er uiteindelijk besloten wordt voor de toekomst, wordt door jullie besloten. Dit kan soms, als er (soms flinke) verschillende ideeën zijn onwerkelijk klinken. Het is echter een uitgangspunt van Mediation dat er geen (scheids)rechter aan tafel zit die beslissingen neemt, maar juist de mensen die zelf het beste weten voor zichzelf en eventuele kinderen. En het werkt. Zelf de regie voor de toekomst, samen besluiten maken.

Voordeel 4: Voordeliger

Zeker niet onbelangrijk zijn de kosten voor een echtscheiding. Er spelen vaak al veranderingen en nieuwe nodige uitgaven rondom bijvoorbeeld een woning, eventueel (onnodig) hoog oplopende kosten zijn voor velen dan een strop. Doordat Mediation naar verhouding én minder tijd in beslag neemt én maar één partij nodig is (in plaats van bijvoorbeeld twee advocaten) lopen de kosten veel minder op.

Daarnaast is het bij veel mediators, zoals bij Wender Mediation, mogelijk om in aanmerking te komen voor een ‘toevoeging’ (een soort subsidie), als hier recht op is. In dit geval kan een volledige echtscheiding voor een paar honderd euro afgerond zijn.

Voordeel 5: Zo min mogelijk betrokkenen: één partij

Waar moet er aan gedacht worden bij een echtscheiding? En wie moeten er allemaal bij helpen? Bij de wens voor een eigen koopwoning zal bijvoorbeeld een hypotheekadviseur in de arm genomen worden. Het voordeel van Mediation is dat er niet meer betrokkenen dan nodig in beeld zijn. Allerlei gesprekken en besluiten zijn vaak al persoonlijk genoeg, daarom ervaart men het als fijn als dit niet onnodig vaak moet. Niet diverse advocaten, een rechter of een aparte opvoedcoach: bij Wender Mediation is zowel financiële als pedagogische kennis bij één partij.

Voordeel 6: Ruimte voor kwaliteit en een brede blik

Mediators hebben toelatingseisen om de titel ‘ familiemediator’ en/of MfN-registermediator genoemd te mogen worden. Opleidingen voor deze titels zijn er op gericht om alle verschillende belangrijke zaken mee te nemen in een echtscheiding, zodat er in de toekomst op korte en lange termijn écht afspraken zijn die duurzaam zijn. Er is tijdens Mediation dan ook ruimte voor andere oplossingen, een andere blik en een andere aanpak.

Bij Wender Mediation worden zowel de financiële en juridische besluiten, als de eventuele beslissingen rondom de aanpak voor de kinderen met zorgvuldigheid behandeld. Wij gaan niet sneller of langzamer dan nodig.

Benieuwd of Mediation werkt voor jullie? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Lees meer

Hoe vertel je het de kinderen?

Aan je kinderen vertellen dat papa en mama gaan scheiden. Een moment dat de kinderen waarschijnlijk altijd bij zal blijven. Hoe breng je zulk slecht nieuws? Een paar tips.

Donderslag bij heldere hemel

Hoe kwam het besluit om uit elkaar te gaan tot stand? Ging het in gezamenlijk overleg? Of kwam het als donderslag bij heldere hemel?

Kinderalimentatie in de praktijk

Een verplicht onderdeel van het ouderschapsplan is de financiële afspraak over de kosten van de kinderen. In principe is er veel vrijheid voor ouders om hier samen iets over te regelen. Hoe werkt dat in de praktijk?