Wat zijn nou eigenlijk de regels als je uit elkaar gaat? Hoe ziet het moeten en mogen eruit? Kortom: wat zijn jullie rechten en plichten?

Moeten en mogen bij scheiden

Wat moet (plichten):

  • Verdeling van bezittingen:
    als jullie schulden hebben en in gemeenschap van goederen zijn getrouwd moet je de helft van die schulden op je nemen. Zijn jullie voor 2018 getrouwd dan geldt dit voor alle schulden, zijn jullie na 31 december 2017 getrouwd dan geldt dit voor de schulden die tijdens het huwelijk zijn ontstaan.
  • Alimentatie:
    als een van beiden niet in de kosten van eigen levensonderhoud kan voorzien, en de andere partij heeft draagkracht om bij te staan, dan moet deze partij een partneralimentatie gaan betalen. Over de hoogte, duur en voorwaarden kunnen jullie in onderling overleg afspraken maken.
  • Kinderen:
    je bent als ouder verplicht bij te dragen in de kosten van de kinderen. In ieder geval tot zij 21 jaar oud zijn en behoefte te hebben, maar ook als zij ouder zijn dan 21 en niet zelf in de kosten van levensonderhoud kunnen voorzien.
    Daarnaast moet je als ouders van minderjarige kinderen een ouderschapsplan opstellen waaruit naast het dragen van kinderkosten blijkt wanneer je de kinderen ziet en hoe je m.b.t. de kinderen met de andere ouder zult communiceren en informeren

Wat mag (rechten):

  • Alimentatie:
    zoals het een plicht is om bij te dragen, is het een recht een alimentatie te ontvangen als je zelf niet in de kosten van eigen levensonderhoud kunt voorzien en de ander de draagkracht heeft om te helpen.
  • Verdeling van bezittingen:
    als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen heb je ieder recht op de helft van alle bezittingen. Tenzij jullie na 31 december 2017 zijn getrouwd en bezittingen hebben uitgesloten als gezamenlijk bezit. Als je getrouwd bent op huwelijksvoorwaarden geven deze aan wat je ieder zult krijgen en wat je samen zult verdelen.
  • Verdeling van pensioen:
    Bij gemeenschap van goederen heb je ieder recht op de helft van het ouderdomspensioen dat de ander tijdens de huwelijk heeft opgebouwd. Als je getrouwd bent op huwelijksvoorwaarden geven deze aan of de pensioenrechten dienen te worden verdeeld.
  • Kinderen:
    iedere ouder mag, in de basis, de kinderen zien en informatie over ze ontvangen, ook als ze niet bij je wonen. Hierop kan de rechter uitzonderingen maken door een ouder het omgangsrecht te ontzeggen.

Maar bovenal:

De afspraken die jullie vastleggen, bijv. in het ouderschapsplan of over de hoogte van de alimentatie zijn niet in beton gegoten. Ze mogen in de toekomst worden bijgesteld. Dat betekent dat, als bijvoorbeeld de financiële omstandigheden in de toekomst veranderen, de financiële afspraken kunnen worden bijgesteld.

In onderling overleg kun je aan de mediationtafel heel veel afspraken zo maken dat je allebei tevreden bent over de invulling van de rechten en plichten. Want daar is heel veel vrijheid in! Door wat geven en nemen over en weer ontstaat een oplossing die jullie allebei zo goed mogelijk op weg helpt naar een nieuw hoofdstuk in je leven. Daar zijn jullie allebei het beste mee geholpen!

Lees meer

Scheiden van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed is niet hetzelfde als "gewoon" scheiden. Wat is scheiden van tafel en bed precies? Waarom zou je daar voor kiezen?

Mogen kinderen zelf kiezen?

Mogen kinderen zelf kiezen bij wie ze na de scheiding willen wonen? Of kiezen de ouders dat altijd voor hen? Hoe zit dat precies?

Scheiden of blijven?

Scheiden gebeurt al jaren op grote schaal. De impact op alle betrokkenen is groot. Scheiden of blijven? Een moeilijk besluit.