Afspraken rondom de feestdagen is een belangrijk onderdeel van het ouderschapsplan. Eerst maken ouders vaak besluiten hoe de ‘gewone’ weken na de scheiding verlopen in de zorgverdeling, daarna de vakanties. Hierna volgen vaak besluiten over de feestdagen, over welke feestdagen gaat het eigenlijk? 

Ouderschapsplan feestdagen

Een opsomming van de feestdagen kan zijn: Kerstmis, Pasen, Sint-Maarten, oud & nieuw, Goede vrijdag, Sinterklaas, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Bevrijdingsdag, Pinksteren, Moederdag, Vaderdag en vaak is de verjaardag natuurlijk ook een nationale verjaardag. Moét er over alle dagen iets uitgebreids afgesproken worden? Dat kunnen ouders het beste bepalen, zij weten immers het beste op welke manier kinderen gewend zijn geweest om deze dagen te vieren. Hoe deze dagen voortgezet worden, heeft veel invloed op de kinderen en hoe ze later terugkijken op de scheiding.
Het uitgangspunt tijdens feestdagen in het ouderschapsplan zal dan ook zijn:
dat deze dagen voor kinderen zo optimaal mogelijk voortgezet kunnen worden. 

Extra feestdagen ouderschapsplan?

Het kan heel goed zijn dat voor sommige kinderen (en ouders) sommige feestdagen helemaal niet zo belangrijk zijn, terwijl er wel andere dagen zijn waarover afspraken gemaakt moeten worden. Denk aan: carnaval,  Suikerfeest of een lokale kermis. Elk ouderschapsplan is dan ook als het goed is uniek, omdat het iets zegt over welke dagen júllie kinderen gewend zijn aandacht aan te besteden. Het hoeft niet allemaal dubbel gevierd te worden, of met extra grote cadeaus vanaf nu. Je kunt kinderen het beste helpen door de feestdagen zo normaal mogelijk voort te zetten, zónder spanning of keuzes.

Kind centraal

Feestdagen verdelen

Het is gangbaar om de verdeling van de feestdagen naast jullie ‘standaardweken’ afspraken te leggen, waar zijn de kinderen volgens jullie (voorlopige) afspraken? Onnodig heen-en-weer gereis geeft vaak onrust, helemaal als een feestdag niet persé zo bijzonder is (geweest). Vaak worden al veel besluiten over feestdagen zo opgelost, omdat ouders dan afspreken dat kinderen het daar zullen vieren, waar ze volgens de ‘standaardafspraken’ zijn. Uitzonderingen zijn vaak Kerstmis en Pasen, verjaardagen en Vader- en Moederdag.

Ouderschapsplan feestdagen bespreken

Rondom Kerstmis en Pasen worden vaak de dagen ‘opgeknipt’ , zodat de kinderen bij beide ouders/families kunnen zijn. Rondom Sinterklaas worden vaak meerdere ‘pakjesavonden’ gepland, afhankelijk wat kinderen hierover gewend zijn. De verjaardag van de kinderen (en ouders) is een meer uitgebreide situatie, hierover volgt een aparte blog. Is het een goed idee om ‘om en om’ te doen elk jaar rondom de feestdagen? Dat kan prima werken. Ook kan het juist goed zijn om het hetzelfde te doen elk jaar, om naar kinderen een consequentie uit te stralen. Wat het beste is, is afhankelijk van jullie kind en situatie, daarom is er geen standaardoplossing van wat het beste is.

Tips feestdagen ouderschapsplan

  • Spreek het zo duidelijk mogelijk af met elkaar!Heb desnoods een extra gesprek hierover tijdens de scheiding, of een extra alinea in het ouderschapsplan. Te kort aandacht hiervoor leidt tot onnodige irritaties in de toekomst.
  • Kom je afspraken na én wees flexibel, is het logische vervolg van de vorige tip. Als je het duidelijk met elkaar hebt afgesproken, ben je eerder bereid om elkaar te helpen als het even anders loopt. We zijn eerder geneigd elkaar te ondersteunen als er sprake is van onmacht in plaats van (een gevoel van) onwil.
  • ‘Less is more’, veel kinderen hoeven niet overdreven over-de-top activiteiten, kado’s of onnodige dubbelingen van feesten. Als het gewoon leuk voortgezet kan worden, is dat al heel mooi.
  • Wees gelijk, zorg dat vader- en moederdag en jullie verjaardagen voor hen evenveel aandacht zullen krijgen. Op deze manier voelen ze dat ze van allebei (evenveel) mogen blijven houden.
  • Kleine spiegel, als ouders allebei vrede hebben met de besluiten over de feestdagen, voelen kinderen dit. Het mooiste kado wat jullie ze kunnen geven voor de feestdagen, is wanneer jullie allebei positief zijn over de afspraken én dat jullie oprecht blij kunnen zijn als ze bij de andere ouder een mooie feestdag hebben gehad.

Kinderen betrekken in keuzes?

Voor kinderen is het fijn dat zij niet hoeven te kiezen. Wél als met hen – nadat het globale plan is geschetst- gecheckt wordt of zij dit ook een goed idee vinden. Veel gaat over de manier waarop, daarin speelt uiteraard de leeftijd ook een grote rol. Afhankelijk van de leeftijd, wordt een plan ook echt met de kinderen doorgenomen. Als ouders zul je daarover dus met ze in gesprek gaan, het is fijn voor hen dat ze het gevoel hebben wel ruimte te krijgen om er iets van te vinden. In welke volgorde? Is het fijn dat ze ook (eerst of later) met een onafhankelijke professional praten hierover? Bij Wender Mediation bieden we alle expertise en flexibiliteit om jullie ouderschapsplan zo optimaal mogelijk te maken. Een uniek plan voor jullie afspraken over ouderschap na de scheiding.

Lees meer

Eenzijdige scheiding

Een eenzijdige scheiding, kan dat via mediation? Wat is het en hoe is het proces anders?

Goed scheiden in 3 stappen

Scheiden is ingrijpend. Er moet veel geregeld worden in een periode die emotioneel vaak zwaar is. Hoe pak je dat aan? Goed scheiden in 3 stappen:

Volgt 'gezamenlijk gezag' straks na erkenning?

Volgt er straks automatisch gezamenlijk gezag bij het 'erkennen' van het kind? Een wetsvoorstel lijkt erop dat dit zal gaan gebeuren. wat houdt dit in?