In ons huidige tijdperk zijn we gewend om informatie over veel zaken op te zoeken op internet. Dit kan zeker houvast geven en bepaalde vragen beantwoorden. Echter kan er ook een overstroom zijn aan internet-informatie zijn, waardoor onduidelijk is waar nu verder te lezen. Of tegenstrijdige,onvolledige of niet-kloppende informatie tussen alle verschillende websites. Hieronder wat betrouwbare websites waar we graag naar verwijzen voor veel voorkomende vragen rondom echtscheiding.

Internet-informatie scheiding en kinderen

Wij verwijzen ouders die gaan scheiden of zijn gescheiden graag naar Villa Pinedo, dit is hét platform waar veel kennis, expertise en mogelijkheden aanwezig zijn rondom scheiding en kinderen.
In onze regio rondom Hoorn is de GGD heel actief met het begeleiden van ouders ná een echtscheiding. Zij bieden dan ook regelmatig cursussen (zie deze link) in de regio aan voor gescheiden ouders met kinderen. Dit kan mogelijk fijne houvast bieden na het afronden van alle praktische/juridische en financiële zaken.
Via het NJI wordt veel deskundige informatie aangeboden over scheiden, scheiding, kinderen en het gezinsleven. In de vele tabbladen is brede informatie voorhanden. Overigens staat ook hier beschreven over het belang/nut van mediation.

Belastingdienst website

Via deze link naar de belastingdienst is er veel relevante internet-informatie te vinden rondom een scheiding. Ook veel informatie die misschien aanvankelijk niet aan de orde blijkt maar gaandeweg het proces wel.
Op deze website is veel betrouwbare informatie over onder andere: verkoop woning, belastingaangifte na scheiding en het jaar van de scheiding, toeslagen na scheiding, informatie over (fiscale) gevolgen alimentatie.

Website Rijksoverheid

Via deze website van de Rijksoverheid is er in brede zin internet-informatie te vinden op meer juridisch en praktisch vlak. Zo is er een handige tool om te zien wat er allemaal geregeld moet worden. Ook staat er bijvoorbeeld redelijk toegankelijk beschreven wat er in het geval van ouderschapspensioenen geregeld kan/moet worden bij een scheiding.

Over mediation en ‘subsidie’

Op de website van de Rechtsbijstand staat beschreven over mediation en met name de ‘toevoeging’. Misschien zegt ‘pro-deo’, of ‘subsidie’ wat meer. Rechtsbijstand wordt namelijk door velen verkeerd geïnterpreteerd als ‘de rechtsbijstandverzekering’ die wel of niet aanwezig is. Voor mediation bij echtscheiding is het mogelijk, net als bij de advocaat, om hier een vergoeding bij te krijgen zodat de kosten heel laag zijn. Om hiervoor in aanmerking te komen zijn er bepaalde inkomens- en vermogenstoetsen.  Let op, deze zijn per persoon en is vaker aan de orde dan men vooraf denkt. Indien gewenst geven wij snel en vrijblijvend duidelijkheid of dit aan de orde is.

De persoonlijke situatie

Op internet zal veel duidelijk worden, of niet, afhankelijk van de persoonlijke situatie en de websites. Het is goed mogelijk dat er evengoed veel vragen overblijven. Voor duidelijkheid voor de (on)mogelijkheden en routes in jullie specifieke situatie, neem gerust contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Lees meer

Hoe vertel je het de kinderen?

Aan je kinderen vertellen dat papa en mama gaan scheiden. Een moment dat de kinderen waarschijnlijk altijd bij zal blijven. Hoe breng je zulk slecht nieuws? Een paar tips.

Donderslag bij heldere hemel

Hoe kwam het besluit om uit elkaar te gaan tot stand? Ging het in gezamenlijk overleg? Of kwam het als donderslag bij heldere hemel?

Kinderalimentatie

Een verplicht onderdeel van het ouderschapsplan is de financiële afspraak over de kosten van de kinderen. In principe is er veel vrijheid voor ouders om hier samen iets over te regelen. Hoe werkt dat in de praktijk?